LIFESTYLE     09.04.2017.

Top 5 najmoćnijih žena na svetu

Svedočimo vremenu u kome su uspešne i moćne žene svuda oko nas, na mnogim visokim pozicijama, spremne da se uhvate u koštac sa istim problemima i rizicima kao i muškarci. One su političarke, preduzetnice, direktorke, oduševljavaju svojom upornošću, napornim radom i ubedljivim sposobnostima. Mi smo ih rangirali na osnovu njihovog uticaja, novca koji zarađuju i medijskog prisustva.

Pored veoma uspešnih i moćnih žena iz sfere politike poput Angele Merker, Hillary Clinton, ili Dilme Rousseff, izdvojićemo ništa manje uspešne žene koje dominiraju u oblasti tehnologije, preduzetništva i muzike. One nas svakodnevno inspirišu i podstiču na uspeh.

Melinda Gates 

Nakon završetka studija, priključuje se Microsoftu, gde se istakla kao lider u razvoju multimedijalnih proizvoda, a kasnije je postavljena za generalnog direktora Microsoft informacionih proizvoda. 1996. godine napušta Microsoft, i odlučuje da se fokusira na filantropski rad i porodicu.

Zajedno sa suprugom Bill Gatesom, osnivačem Microsofta osnovala je najveću svetsku humanitarnu organizaciju koja nosi njihovo ime. Fondacija Bill i Melinda Gates za cilj ima smanjenje siromaštva, i poboljšanje zdravstvenih uslova u siromašnim zemljama.

Organizacija finansira inovativne ideje koje bi mogle da pomognu u uklanjanju ovih problema: nove tehnike koje će pomoći poljoprivrednicima u siromašnim zemljama da proizvedu više hrane i zarade više novca, nove alate za sprečavanje i lečenje smrtonosnih bolesti, nove metode koje će pomoći nastavnicima i učenicima. Fondacija je osnovana 2000. godine, a do sada je dala više od 36 milijardi dolara donacije.

Taylor Swift 

Među najmlađim najmoćnijim ženama sveta našla se Taylor Swift. Dvadesetsedmogodišnja pevačica i tekstopisac jedna je od najtraženijih i najuticajnijih umetnika na svetu, njeni albumi se prodaju u preko milion primeraka u prvoj nedelji prodaje. Može da se pohvali sa 85 miliona Twitter i oko 100 miliona Instagram pratilaca. Njene pesme dodiruju živote i inspirišu generacije mladih fanova.

Beyonce

Popularna pevačica Beyonce svojim nastupima ostavlja bez daha, a njenom uticaju i moći svakako su doprinele brojne turneje, nastup na finalu Super Bowla, potpisan ugovor od 50 miliona dolara za reklamiranje kompanije Pepsi, slikanje za naslovnu stranu britanskog Vogue-a, a 2016. godine je novac uložila u ženski start up WTRMLN WTR.

Opra Winfrey 

Novinarka i voditeljka Opra Winfrey danas je jedna od najuticajnijih žena u SAD-u. Rođena u siromaštvu, odgajala ju je samohrana majka, još za vreme srednje škole radila je na radiju, a kasnije je dobrila priliku da vodi talk show na lokalnoj televiziji. Kako je gledanost rasla počela je da vodi sopstveni talk show program pod nazivom “Oprah Show” koji se emitovao na celom prostoru SAD-a. Poznata je kao veliki filantrop, kroz svoj televizijski rad više puta je pomagala siromašnima i bolesnima, a otvorila je i dve škole za devojčice u Južnoj Africi.

Ona danas vodi svoju kablovsku mrežu OWN, a nedavno je kupila i udeo u Weight Watchers kompaniji koja se bavi pomaganjem prilikom mršavljenja.

Sheryl Sandberg

Kada govorimo o moćnim ženama u svetu tehnologije, ne smemo da zaboravimo Sheryl Sandberg. Od 2012. godine je generalna direktorka Facebook-a. Pre dolaska u Facebook radila je u Google kao potpredsednik, a bavila se i humanitarnim radom u ime kompanije. Autorka je knjige pod nazivom “Lean In” koja je namenjena poslovnim ženama kako bi im pomogla da postignu svoje ciljeve u karijeri. Kroz knjigu se prožimaju teme poput feminizma, prihvatanja rizika, traženje izazova, i rada na ostvarivanju ciljeva.

 

 

Izvor fotografija: billboard.com, thedailybeast.com, hookedoneverything.com
Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ