LIFESTYLE     23.08.2016.

Top 4 romantične filmske priče

Volimo da se uz njih opustimo, da se smejemo i da plačemo, u društvu voljene osobe, ili možda sami sa  sladoledom i pakovanjem  maramica. Iako im se često osporava kvalitet, romantični filmovi predstavljaju jedan od veoma popularnih filmskih žanrova, zbog kojih žene širom sveta imaju pomalo nerealna i idealizovana očekivanja kada su u pitanju ljubavne veze. Ipak, svaka od nas je doživela da joj je potrebna jedna dobra ljubavna priča, te se u iščkivanju one opipljive okrećemo bar na kratko onim filmskim. Evo nekoliko naših predloga omiljenih romansi iz filmova sa kraja 20. i početka 21. veka:

~ Before Sunrise (1995)

Amerikanac i  Francuskinja u svojim ranim dvadesetim se  upoznaju u vozu i započinju uz kafu bezazleni razgovor koji ih ubrzo dovodi do toga da ona pristaje da krene sa njim u Beč, kako bi bili zajedno do njegovog leta. A zašto da ne? Svesni da nemaju mnogo vremena na raspolaganju  veoma brzo se opuštaju, uživajući u dugom razgovoru o svakodnevnim ali i filozofskim temama, prepuštajući se naposletku ljubavnom užitku u travi. Ipak, svitanje donosi i neizbežni rastanak, ostavljajući nas da se pitamo može li najveća romansa našeg života da traje samo jedan dan. Režiser Ričard Linklejter nas je srećom obradovao sa još dva nastavka (Before Sunset i Before Midnight) u kojima možemo videti da li se i kako ova priča u budućnosti razvija.

Before Sunrise

~ Love Actually (2003)

Ovo filmsko ostvarenje reditelja Ričarda Kurtisa predstavlja jednu od najpoznatijih ljubavnih komedija 21. veka i omiljeni film većeg dela miljenika ovog žanra. Pored činjenice da obiluje mnogobrojnim čuvenim glumcima kao što su Hju Grant, Ema Tompson, Lijam Nison, Alan Rikman i Kira Najtli, “Love Actually” predstavlja filmsku poslasticu prvenstveno zbog nekoliko dirljivih isprepletanih ljubavniih priča prožetih smehom, suzama, romantičim scenama ali i objedinjujućom Božićnom atmosferom. I pored toga što se često posmatra kao prazničan film, u njemu možete uživati  tokom cele godine, kada god se uželite romantike i dobrog raspoloženja.

Love Actually

~ Notebook (2004)

Bazirana na istoimenom romanu Nikolasa Sparksa, “Notebook” predstavlja još jednu dirljivu priču o čudesnoj snazi i istrajnosti koju ima iskrena ljubav. Film počinje i završava se tako što stariji čovek čita delove iz svoje stare, pohabane beležnice svojoj ženi koja pati od Alchajmerove bolesti (otuda i naziv knjige/fima). To su zapravo segmenti koji opisuju istoriju njihove ljubavi i sve ono što samo prava ljubav može da izdrži i podnese. Njihovu priču možda najbolje sumira citat glavnog junaka :”Ja nisam poseban. Ja sam običan čovek, sa običnim mislima, i vodio sam običan život. Nisu mi posvećeni spomenici i moje će ime uskoro biti zaboravljeno…ali voleo sam jednu osobu svim srcem i dušom i za mene je to uvek bilo dovoljno.

Notebook

~ Blue is the Warmest Color (2013)

Sve prve ljubavi su slične ali opet i prožete različitim pojedinostima koje jednu priču odvajaju od druge. Jedno od takvih jedinstvenih prvih ljubavnih iskustava opisano je u ovom nekonvencionalnom romantičnom filmu, koji, pored jedne prelepe romanse,  predstavlja pre svega priču o odrastanju, sazrevanju i pronalaženju sebe, zaljubljenosti ali i o prekidu veze i različitim svakodnevnim problemima sa kojima se u ljubavi susrećemo. Adel je veoma lepa tinejdžerka koja još uvek upoznaje sebe i svoje telo, a čiji se svet u potpunosti menja kada upoznaje Emu, devojku neobične, plave kose . Zajedno sa glavnim junakinjama ćemo proživetu buru različitih emocija tokom filma, od početnog poleta koji zaljubljenost donosi, preko ljubavnog zanosa i strasti koja je prati, sve do izliva ljubomore i raskida, i svega onoga što nakon toga sledi.

Blue is the Warmest Colour

Koje su vaše omiljene romantične filmske priče?

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ