MODA     09.09.2016.

Tom Ford menja pravila igre – nova kolekcija posle revije odmah dostupna u radnjama

Svi koji uživaju u visokoj modi dobro znaju da je februar mesec rezervisan za predstavljanje jesenjih kolekcija, dok se tokom septembra predstavljaju kolekcije za sezonu proleće/leto naredne godine. To zapravo znači da se kolekcije tradicionalno predstavljaju 6 do 7 meseci unpred pre nego što postanu dostupne široj javnosti (ili barem onima koji mogu da ih priušte sebi).

Ipak, ako ste ovih dana bez razmišljanja i bez čitanja pratećih tekstova pogledali najnoviju kolekciju Tom Forda možda ste na trenutak bili iznenađeni jesenjom atmosferom, s obzirom na to da se na Nedelji mode u Njujorku predstavljaju prolećne kolekcije. Istina je tamo negde. Tom Ford je rešio da promeni pravila igre, da poruši koncept i suprotstavi se tradiciji. Show-Now-Shop-Now je novi koncept po kome kolekcije postaju dostupne za prodaju odmah po završetku revije. Praktično to znači da, na primer, Tom Ford ove jeseni predstavlja kolekciju za jesen/zimu 2016, odnosno za aktuelnu sezonu, i ona se pušta u prodaju odmah po završetku revije. To ne bi bilo čudno da ne znamo da će većina brendova u toku narednih mesec dana predstaviti kolekcije za proleće/leto 2017, tj. za narednu sezonu.

1

Ovaj potez dizajnera je razumljiv i donekle očekivan kad se uzme u obzir da živimo u vremenu brze mode, da je znatno skraćen proces izrade pojedinačnih komada odeće, a društvene mreže gotovo svakodnevno otkrivaju novu instant modnu ikonu. Da li je onda zaista potrebno da između revije i puštanja kolekcije u prodaju postoji tolika vremenska razlika? Moda u takvim uslovima mora da bude dostupna odmah i sada, jer u suprotnom imamo dizajnere koji na kolekciji rade 5-6 meseci a zatim čekaju još toliko kako bi kolekciju videli na ulicama. U međuvremenu čekaju i oni koji odeću žele da nose. Previše čekanja na obe strane, pa zato i ne čudi da će Fordove korake pratiti i drugi vodeći dizajneri poput Tomija Hilfigera.

Iako ne izgleda kao presudno važan korak, ovaj potez će imati velikog uticaja na celokupnu industriju. Modni magazini i druge publikacije više neće biti mesto na kome se oko određenih kolekcija gradi mit i od odeće stvara predmet želje, a uspeh kolekcije će biti mnogo više u rukama kupaca. Odeća više neće najpre prolaziti kroz selekciju urednika i drugih modnih stručnjaka već će odmah biti prepuštena na milost i nemilost publike. Na taj način Ford i takozvani prvi talas dizajnera koji podržavaju ovu ideju bi tako mogli da ima uticaja i na druge sfere mode, kao što je, upravo, modno novinarstvo.

2

 

Da li su dizajneri postali nestrpljivi ili je nestpljenje zahvatilo ljubitelje njihovih kreacija je pitanje na koje teško možemo dati odgovor. Međutim, ono što je sasvim jasno i potpuno sigurno je da se pravila igre menjaju. Prvi među jednakima je Tom Ford, a mesec mode koji je pred nama će pokazati ko će podržati njegovu incijativu. Možda je jesen zaista pravo vreme za promene.

3

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ