LIFESTYLE     24.11.2016.

Svetski dani slovenačke kulture

Nedavno ste imali priliku da se u ovoj rubrici malo bolje upoznate sa Slovenijom, a danas vam predstavljamo neke od događaja koji se održavaju u Beogradu i koji će vam na zanimljiv i poučan način otkriti kulturu i jezik ove zelene lepotice koja nam je tako blizu.

Za sve vas koji želite da saznate više ili samo da se upoznate na neki  način sa slovenačkim jezikom i kulturom, za vas koji ste istinski filmofili- imam rešenje!Naime, da li ste znali da se svake prve nedelje decembra, na svim fakultetima u svetu na kojima se izučava slovenački jezik, organizuju Svetski dani slovenačke kulture?

slovenscina_za_dogodek

Ne znam koliko pratite slovenačku kulturnu scenu i koliko poznajete slovenačko aktuelno filmsko i književno stvaralaštvo. Ove, poslednje nedelje novembra i prve nedelje u decembru imaćemo prilike da iz prve ruke saznamo šta je to što je najnovije i najzanimljivije u svetu filma, književnosti, prevođenja, ali i da se upoznate sa osnovama slovenačkog jezika kroz duhovite kratke i slatke tečajeve. Slični događaji biće organizovan i u istom periodu na preko 60 univerziteta u svetu, tako da ćete, ako im se pridružite, biti deo velike mreže ljubitelja i poznavalaca ovog zanimljivog jezika.

U našoj prestonici će biti organizovano mnoštvo događaja koji će vas  uvesti u svet slovenačkog jezika i prikazati vam sve ono što niste znali. Manifestacija počinje filmom o nama, studentima koji se bave slovenistikom, videćete kako su naše studije zanimljive, ali i korisne. Posle projekcije će studenti koji su prevodili filmove za festival slovenačkog filma, koji se ovih dana održava u Kinoteci, porazgovarati o specifičnostima ove vrste prevođenja. Na kratkim jednosatnim tečajevima na mladalački način predstaviti zanimljivosti slovenačkog jezika, imaćete priliku da naučite najosnovnije elemente ovog jezika koji je posebno romantičan zbog svoje dvojine. Pripremili smo I nešto što je zanimljivo najmlađima – kroz likovnu i kuvarsku radionicu će moći da se uvere da im je slovenački blizak i razumljiv. Dane slovenačke kulture završavamo književnom večeri koju smo nazvali Izgubljeno-nađeno u prevodu, na kojoj će gostovati pisci iz Slovenije, a poseban akcenat će biti na predstavljanju književnih prevodilaca i prevoda sa slovenačkog.

Sve u svemu, ja vas pozivam da zajedno zavirimo u svet slovenačke kulture i otkrijemo šta nam to pruža zelena lepotica o kojoj je već bilo reči u našem magazinu.

 

Događaji po datumima:

  • Petak, 25. novembar u 11h, Jugoslovenska kinoteka-Kratki dokumentarni film: Studira(j)mo slovenački i radionica (S)nađi se u prevodu.
  • Nedelja, 27. novembar u 10h i 12h, Društvo Slovenaca Sava – Likovna radionica za decu
  • Nedelja, 4. decembar u 10h i 12h, Društvo Slovenaca Sava – Kuvarska radionica za decu
  • Utorak, 6. decembar u 13:30h, 14:30h i 15:30h Filološki fakultet, učionica 24a – Kratki i slatki tečajevi slovenačkog: Klopam slovenački
  • Četvrtak, 8. decembar u 18:30h, Društvo Slovenaca Sava – Književno veče: Izgubljeno-nađeno u prevodu (gosti: Ana Ristović, Gojko Božović, Maja Đukanović, Tadej Golobi Mirt Komelj)

 

Vidimo se!

43534690sl

Izvor fotografija static.slomedia.itwww.mladinska.comnista.si
Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ