LEPOTA&ZDRAVLJE     04.05.2017.

Sve zdravstvene i druge čari lavande

Harmoničan spoj sitnih cvetova ljubičaste boje i opojan miris, to je lavanda. Čari lavandinog mirisa znala je još i Kleopatra. Naime ona je upravo ovim mirisom osvajala muškarce. Zbog toga je jedan od mirisa kojem retko ko može odoleti. Ali pored toga ono što lavandu uzdiže na sam vrh biljaka jeste njena korisnost.

Lavanda pomaže kod srčanih oboljenja, asteme, problema sa varenjem. Takodje koristi se kod opekotina ali i uboda insekata. Ulje lavande možete staviti na bolna mesta i utrljavanjem bol se smanjuje ili potpuno prestaje. Ukoliko imate problem sa aknama ova čudotvorna biljka može vam pomoći. Umirujući miris lavande pomaže kod nesanica  i depresija. Prava stvar za savršenu kupku jesu samo pet do šest kapljica eteričnog ulja lavande.

U potpunosti opušta umorno telo i oslobadja stresa. Svoju odeću možete sačuvati lavandom.

Time ćete je zaštititi od moljaca a ujedno će vaša odeca imati i savršen miris. čim je nešto toliko zdravo možete ga koristiti i u ishrani. Manje je poznato da se lavanda može koristiti kao začin. Sa obzirom da nas čekaju topli dani, malo lavande može oplemeniti koktele.Ako ste ipak za čaj, on može biti upravo od lavande. Ukoliko vas muče bolovi i grčevi u mišićima ulje lavande vam i u toj nelagodnoj situaciji može pomoći.  Svakako je najbolje koristiti darove prirode. Upravo zbog toga vam preporučujemo da što pre odete do najbliže drogerije ili pak prodavnice zdrave hrane i nabavite ovaj sastojak za vašu biljnu apoteku.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ