LEPOTA&ZDRAVLJE     10.09.2016.

Sve što treba da znate o štitastoj žlezdi

O tome koliko je važna za pravilno funkcionisanje našeg organizma malo ko zna. Najčešće se informacije o njoj dobiju tek od lekara kome smo se obratili za pomoć. Simptome koje imamo nikako ne povezujemo sa lošim radom ove jako važne žlezde.
Koliko je važna govori i to što svaka ćelija u našem organizmu zavisi od njenih hormona tiroksina(T4) i tironina(T3). Ovi hormoni imaju važnu ulogu u reprodukciji muškarca i žene i u održavanju normalne trudnoće. Utiču na rast i razvoj mozga u fetalnom periodu i tokom prvih godina života. Takođe, utiču na osećaj gladi, na budnost, na pamćenje i učenje ali i na raspoloženje. Zatim na razgradnju masti, sintezu proteina, termoregulaciju. Ovi hormoni, takođe, utiču i na izgled kose, kože i noktiju. Jednom rečju, na celokupno pravilno funkcionisanje našeg tela.
Ono što možemo uraditi za zdravlje štitne žlezde je: redovna i raznovrsna ishrana, uredan san, boravak u prirodi, više fizičke aktivnosti koja će poboljšati cirkulaciju i smanjiti napetost. Treba napomenuti da pušenje, i aktivno i pasivno, nepovoljno utiče na štitastu žlezdu.

Acute pain in a throat at the young women.

Ta mala žlezda smeštena u prednjem delu vrata, u obliku štita(zbog čega je i dobila naziv štitasta) ima tako važnu ulogu zbog čega je treba redovno kontrolisati. Neophodno je uraditi pregled krvi da bi se ustanovio nivo hormona na osnovu čega će vam lekar odrediti terapiju. Savetujem svima, i muškarcima i ženama, da ne guraju probleme pod tepih već da se preventivno jave lekaru i urade sve potrebne analize. Statistika ne ide u prilog ženama jer pokazuje da su žene sklonije obolevanju od štitaste žlezde. Veoma je važno pravovremeno otkrivanje svih poremećaja u radu ove žlezde jer to utiče na tok lečenja. Ne zaboravite, zdravlje je najveća vrednost!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ