LEPOTA&ZDRAVLJE     03.08.2016.

Sve što ste želele da znate o tretmanu voćnim kiselinama

Bliži se jesen, što za mnoge dame znači planiranje odlaska kod dermatologa ili kozmetičara. Nakon toplog leta, temperatura koje stimulišu prekomerno lučenje sebuma, morske soli koja isušuje kožu i nedostatka vremena za tretmane ulepšavanja – septembar i oktobar pravo su vreme za nirvanu i renesansu vaše kože lica.

Da li ste već čule pohvale na račun tretmana voćnim kiselinama? Mi vam predstavljamo sve što ste želele da znate o ovom tretmanu.

Voćne kiseline se u kozmetici koriste već dugi niz godina za ublažavanje proširenih pora, i pigmentacije kože (pega, fleka, itd) kao i ožiljaka od akni. Stepen njihovog učinka zavisi od sastava kiseline, koncentracije, pH vrednosti proizvoda, kao i od pravilne i stručne uptrebe. Zavisno od proizvođača, koncentracije kiselina u profesionalnim tretmanima kreću se od 20 do 70 posto, a u preparatima za kućnu upotrebu od osam do 10 posto.

 

Višestruko i blagotvorno delovanje voćnih kiselina

 

 • imaju keratolitičko delovanje, tj. pospešuju ljuštenje i odstranjivanje odumrlih ćelija epiderma (površinskog sloja kože)
 • stimulišu obnavljanje i regeneraciju kože
 • dehidriranoj (isušenoj) koži vraćaju vlažnost i vitalnost
 • uklanjaju sitne, površinske bore i smanjuju duboke
 • izbleđuju pigmentacijske mrlje i ožiljke od akni
 • kod masne i nečiste kože čiste i smanjuju proširene pore te dovode do opšteg poboljšanja tena i smanjenja mogućnosti ponovnih upala.

p2

Uspešno se primenjuje čitave godine izuzev letnjeg perioda. Jesen, zima i proleće idealno su vreme za obnavljajuće, regenerativne tretmane, a takav je i tretman voćnim kiselinama. Tretman obuhvata mehaničko čišćenje pora lica, piling, masažu i ozonizaciju lica. Time se postiže prirodno podmlađivanje kože jer se nove, mlade ćelije podstiču da se regenerišu brže nego što bi se inače regenerisale. Ovo je idealan tretman za čišćenje, poboljšanje teksture kože, rebalansiranje njene pH vrednosti, redukciju hiperpigmentacije i svežih ožiljaka i mrljica. Koži se vraća zdrav izgled, pore su manje vidljive, koža maksimalno hidrirana. Ipak, treba imati na umu da ovaj tretman nije preporučljiv ukoliko je koža upaljena. Ovaj postupak obezbeđuje kontrolisano i predvidljivo otklanjanje površinskih ćelija kože, stimuliše podmlađivanje i popravlja njen izgled.

 

Tretmani voćnim kiselinama izvode se u serijama od šest do 10, s tim da se u salon dolazi jednom do dva puta nedeljno:

 • koža se najpre očisti od šminke, a potom se dodatno odmašćuje specijalnim pre-peel preparatom
 • voćne kiseline nanose se vrlo precizno mekaniom četkicom, izbegavajući područje neposredno u blizini očiju i usana
 • tokom delovanja kiselina potreban je nadzor stručne osobe radi praćenja reakcije kože i eventualne pojave iritacije
 • nakon tri do 10 minuta (zavisno oo koncentracije i specifikacije određenog proizvođača i stanja kože) kiselina se neutralizuje posebnim, za to određenim preparatom i dobro ispere  hladnom vodom
 • tretman se završava nanošenjem hranjive kreme

Koža je već nakon jednog tretmana kiselinama blistava i zategnuta, vraća joj se prirodna ružičasta boja, ožiljci od akni i druge mrlje puno su bleđi i manje vidljivi, bore su znatno pliće, a celo lice odiše neobičnom svežinom.

 

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ