LEPOTA&ZDRAVLJE     11.03.2017.

Sve što niste znale o intimnom zdravlju

Kada je intimno zdravlje u pitanju, vrlo često žene su u zabludi misleći da sve rade kako treba. Da je dovoljno da se redovno tuširaju, nose čist veš i posećuju ginekologa jednom godišnje ili tek kada primete neki problem. Međutim, neke svakodnevne rutine, stvari koje radimo a za koje ni u jednom trenutku ne pomišljamo da na bilo koji način mogu da utiču na našu intimu, zapravo mogu da utiču veoma negativno i stvore problem, ili bar naprave disbalans.

Šta je sve ono na šta treba da počenete da obraćate pažnju i koje navike treba da korigujete?

  • Vagina prirodno ima blago kiseli pH koji se vrlo lako naruši, i neophodno je da uvek bude optimalno vlažna. Preterivanje sa higijenom, u smislu korišćenja različitih i agresivnih preparata, mnogo hemije u cilju da ima što lepši miris je pogrešno. Može narušiti pH i vaginalnu floru, stvoriti upalu ili gljivice. Zato je obična voda najefikasnije rešenje, uz eventualnu upotrebu blagog sapuna.
  • Ukoliko praktikujete brazilsku depilaciju, vodite računa o tome gde je radite. U mnogim salonima se vosak koji je već korišćen pretapa, cedi i opet koristi, na vama. Verujem da ne treba objašnjavati. Takođe, ona je prilično agresivna i može izazvati infekcije, kao i brijanje koje svaki put ostavlja sitne ogrebotine na koži, kroz koje zatim mogu prodreti različite nepoželjne bakterije.
  • Koliko god da ste u žurbi, uvek se nakon tuširanja dobro obrišite, i nemojte se oblačiti dok se ne uverite da ste potpuno suvi jer višak vlage takođe stvara pogodno tlo za razvoj bakterija.
  • Izbegavajte da nosite donji veš od sintetike, elastina i drugih veštačkih materijala. Ukoliko baš morate kako biste izgledali što izazovnije za vašeg partnera, neka to bude na kraći vremenski rok. Na poslu i dok spavate držite se dobrog starog pamučnog veša, a čak možete pokušati i da spavate potpuno goli kako biste pustili kožu da ‚diše‘ i oporavi se od uskih pantalona. Ipak, iako preporučljivo noću, danju nikako nemojte izbegavati da nosite veš. Direktan dodir kože sa farmericama ili najlon čarapama samo će vas iritirati i pojačati znojenje.
  • Izbegavajte da svakodnevno nosite dnevne uloške ili tampone kada ne morate.
  • Ne izbegavajte mlečne proizvode poput jogurta i kefira. Oni sadrže takozvane ‘dobre bakterije’ koje održavaju ravnotežu vaginalnog bakterijskog sistema.
  • Vodite računa o sredstvima koje koristite za pranje veša. Preterana upotreba omekšivača i praška prilikom pranja veša doprineće samo tome da veš lepo miriše, ali može naškoditi zdravlju. Zato obavezno iščitajte sadržaj na ambalaži deterdženta, i proverite da li je anti-alergijski.
  • Ne treba da vas brine mit o tome da veliki broj seksualnih odnosa dovodi do širenja vagine. Vaginalni mišići se ponašaju kao rastegljiva guma i vraćaju se u svoj prvobitni oblik čak i kada se prethodno rastegnu do maksimuma.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ