LEPOTA&ZDRAVLJE     26.09.2016.

Sve prednosti trčanja – i kako da ga zavolite

Trčati možete uvek i svuda, potpuno je besplatno, a sve što vam je potrebno je par patika – i malo dobre volje!

Trčanjem aktivirate skoro sve mišićne grupe,a brojne studije i istraživanja pokazala su da trčanje čini čuda u prevenciji gojaznosti, dijabetesa tipa 2, bolesti srca i visokog krvnog pritiska.

Jednočasovnim džogiranjem možete sagoreti oko petsto kalorija, i to nije sve – ova aktivnost može značajno poboljšavati vaše mentalno stanje, jer stimuliše organizam da proizvodi endorfin – hormon sreće.

U trčanju je, kao i u svemu, jako važan početak. Nemojte previše ambiciozno i naglo započeti bavljenje ovom fizičkom aktivnošću, naročito ako ste duži vremenski period bili fizički neaktivni.

Za početak bi bilo najbolje da “kombinujete” trčanje i hodanje. Svake nedelje produžite distancu za 10%. Nemojte se suviše forsirati – tri džoginga nedeljno su sasvim dovoljna.

Jako je važno da savladate tehniku pravilnog trčanja kako biste sprečili eventualne povrede. Trčite ispravljenog tela, “mekog” koraka i nemojte previše energično pokretati noge, niti praviti velike korake. Nemojte grčevito savijati ruke u laktovima, neka se opušteno “kreću” pored vašeg tela.

DODATNI SAVETI:

Uložite u opremu za trčanje – Naučnici tvrde da vam “doterivanje” za trening može dodatno motivisati da istrajete u svom cilju.

Pojedite bananu pre treninga – Ova voćka će vašem telu obezbediti dovoljnu količinu glukoze koja je neophodno gorivo za vaše mišiće.

Povedite psa sa sobom – Trčanje u društvu vašeg psa učiniće dobro za oboje. Vi nećete biti sami, a njemu će ovakva fizička aktivnost izuzetno prijati.

Koristite ruke – Kada osetite da su vam se noge zamorile, energičnije zamahivanje rukama prilikom trčanja vam može pomoći da trening “izgurate” do kraja.

Verujte svom telu – Nemojte se obeshrabriti ako imate poteškoća prilikom započinjanja treninga. Vašem telu je potrebno da se prilagodi fizičkoj aktivnosti tako što će zagrejati mišiće, ubrzati puls i pojačati znojenje.

Slušajte muziku – Napravite playlistu sa pesmama koje vas pokreću, stavite slušalice u uši i – trčite!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ