LEPOTA&ZDRAVLJE     05.08.2016.

Super biljka – rukola

Jeste li već imale prilike da uživate u pici sa rukolom?

Možda će zvučati čudno, ali verujem da su se mnoge od vas sa rukolom upoznale ni manje, ni više – u restoranima brze hrane ili picerijama. Čini se da su ugostitelji, uvažavajući zahteve potrošača za zdravom i izbalansiranom ishranom, pronašli odličan način da svoju nezdravu ponudu približe poklonicima well-being koncepta života.

Rukola je aromatična biljka, gorkog ukusa koji se savršeno uklapa u različite salate, pečena testa, krompir, belo pileće meso i sl. Bez obzira na to što ima specifičan ukus, najbolje je da se konzumira presna, u salatama, mada zadržava lekovita svojstva i pri kuvanju.Ova biljka može da se gaji tokom čitave godine i zato je naglo doživela bum u gastronomskim bontonima širom sveta.

Puna je antioksidanasa, prava fabrika detoksikacije za vaš celokupni organizam. Konzumirnjem rukole uklonićete višak tečnosti i gasova iz organizma i osiguraćete pravilno funkcionisanje čitavog organizma. Posebno se ističu prednosti konzumiranja rukole kada je o održavanju pravilne funkcije i rada mozga reč. Ova biljka ima brojna lekovita svojstva. Stručnjaci ističu da rukola čuva srce, smanjuje rizik od mnogih bolesti i sadrži materije koje imaju antikancerogena svojstva. Smatra se prirodnim antibiotikom, reguliše varenje, koristi se za lečenje čira, osteoporoze, hroničnog zatvora, prehlade i kašlja. Osim toga, rukola čisti krv, pospešuje lečenje bolesti jetre i smanjuje rizik od raka dojke.

Dakle, pri sledećoj poseti piceriji uživajte u slasnom parčetu pice ali ne zaboravite da odaberete opciju sa rukolom.

 

 

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ