LEPOTA&ZDRAVLJE     26.09.2016.

Stres i napadi panike nisu znak slabosti

Živeti u današnje doba nikako nije laka stvar. Posao, stres, svakodnevnica, obaveze, porodica, deca. Sve radimo u žurbi i nemamo vremena misliti na sebe. Nemamo vremena da se opustimo i da damo prilike našem telu i psihi da se malo odmore od preteranog napora i svakodnevnih briga.

Živimo preterano brzim tempom koje nas bez da smo i svesni, jednostavno stera u ćošak. Poput kralja na šahovnici nađemo se u šah mat situaciji, a da i sami ne znamo kako.

 

Prvi alarmantni znakovi

Prvi važni znakovi na koje moramo obratiti pažnju su svakako preterana razdražljivost i nervoza. Sve nam počne smetati i na svaku sitnicu „skačemo“ poput besnih životinja. Uz to nastupaju i trenutci kada ne želimo videti nikoga, ne želimo izlaziti među ljude i najbolje i najsigurnije se osećamo u okviru svog doma. Ali sve je to normalno i dođe na trenutke de se ne obaziremo previše.

Onda se jednog dana desi da izađemo i doživimo prvi napad panike. Jednostavno naš mozak i telo od preteranog stresa koji stvara adrenalin mora izbaciti to iz sebe, a izbaci kad se najmanje nadamo. Možda samo čekamo red kod doktora ili u pošti, a naš mozak odjednom oseti impuls opasnosti, počinjemo se znojiti, srce se ubrzava, a mi smo u napadu totalne panike. Izgubljeni smo, vrti nam se, ne znamo kako da se izvučemo iz te situacije, vruće nam je. Jednom kada osetite to, znaćete o čemu pričam. Problem je što se kasnije plašite da se ti napadi ne ponove i baš misleći o tome ih nažalost prizivamo. Izbegavamo izlaske sami. Uvek moramo biti u pratnji nekoga. Stop!  Vreme je da se potraži pomoć.

 

Kako dalje?

Pre svega moramo priznati sami sebi da imamo problem (a to je prvi veliki korak) jer su često depresija, stres i napadi panike shvaćeni kao slabost naše psihe. Mislimo da smo jaki, a na kraju nam se to desi. Iskreno da vam kažem. Ovi napadi se ne dešavaju zato što smo slabi, nego zato što smo bili jaki predugo vremena i naše telo i duša se jednostavno moraju malo opustiti.

Idite po savet doktora koji će vas pratiti i reći šta i kako dalje. To je dug proces, te treba mnogo strpljenja.

Osobe sa depresijom ili napadom panike nisu osobe koje traže vaše saosećanje, traže samo da budete uz njih i da ih shvatite. A vi se ne plašite pričati o tome i širiti svoje iskustvo. Možda pomognete nekom drugom. Jer samo hrabri se ne plaše priznati  da su predugo bili prejaki u ovom teškom svetu.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ