LIFESTYLE     14.08.2016.

Steampunk kao inspiracija

U današnje vreme steampunk je za veliki broj ljudi postao životni stil i kulturni pravac kojim se vode, dotiče se svih aspekta, i proširio se u čitavu jednu subkulturu. Razvio se tokom osamdesetih, i početkom devedesetih. Radnja se dešava tokom viktorijanskog doba u Velikoj Britaniji, i počecima industrijske revolucije. Ili je bolje reći da je inspirisan tim vremenom. Izražava se kroz muziku, filmove, književna dela, kućni dekor i modu.

U doba industrijske revolucije bilo je struje ograničeno (Tesla se smatra jednom od ličnosti koje su inspirisale nastanak ove podkulture), sve je i dalje radilo na paru i ugalj, tako da je dim bitan detalj. Zupčanici, propeleri, poluge, cevi, sve glomazno i nezgrapno nalazilo se na sve strane. Staromodni automobili, voz kao omiljeno sredstvo prevoza, dirižabli, podmornice, i još mnogo čudesnih izuma. Da li možete da zamislite da to može da ima bilo kakve veze sa modom, stilom oblačenja? Steamunk je to uspeo. I to je možda njegova najprepoznatljivija odlika. On naglašava ravnotežu između funkcije i  forme, zamagljuje granicu između ukrasa i alata. Danas su čak i mnogi moderni predmeti modifikovani u viktorijansko-mehaničkom stilu.

6f28070b64d795064e6ccc0020e7ce37

Steampunk modu odlikuju glomazne haljine sa krinolinama, korseti, rukavice, cigaret pantalone, kratki strukirani sakoi, frakovi, visoki okovratnici, cilindri. Tipično viktorijansko doba? E sad, dodajte na sve to avijatičarske naočari, čipkaste suncobrane, obavezne detalje poput džepnih satova, i nakit u obliku zupčanika, ključeva, i drugih mehanizama od poliranog mesinga, čelika i bronze. Mogućnosti su neograničene. Detalji vintidž, gotik i pank stila su dobrodošli.

img-thing

Najpoznatije steampunk književno delo je ’20 000 milja pod morem’ Žila Verna, koji je takođe poslužio kao inspiracija. Tu je i Mark Tven, Čarls Dikens. Ukoliko vas interesuje ovaj svet pročitajte i triologiju  Pola di Filipa koju čine ‘Victoria‘, ‘Hottentots’, i ‘Walt and Emily’.

Pogledajte nekoliko primera steampunk stajlinga, kao pomoć da realizujete ovaj čudesan spoj. Ko zna, možda posluži kao inspiracija hrabrim damama?

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ