LIFESTYLE     18.04.2017.

Šta je za vas tabu? I da li tako nešto uopšte danas postoji?

Mada je uvek bilo komplikovano i zahtevalo izrazitu smelost i slobodni duh, želja za rušenjem tabua je ipak u određenoj meri probuđena u ljudima i svakodnevici, i čini se da sporo, ali naprednom putanjom uspeva da se probije kroz  učmale, zatvorene umove i otvori novi horizont u poimanju tih ’zabranjenih tema’.

Tako to meni izgleda. Ima nade. Za razgovore koji se neće okarakterisati kao bezobrazni, vulgarni i niski. Za izražavanje mišljenja i stava. Za individualnost i pravo na osobit izbor. Kakvo je vaše viđenje? Šta ste prvo pomislili pri čitanju reči tabu? Sex? Tako to odavno funkcioniše, a zapravo jedna prirodna stvar, pogodna za um, duh, telo, radost, sreću.. odzvanja u ponekad potpuno drugačijem ritmu u glavama ljudi. Neki su ga suludo eksploatisali, obojili ne tako vedrim bojama i stvorili mrežu prezira i nemira koja se plete oko onih koji nemaju potrebu ili hrabrost da nešto razruše. Definitivno nas je prilično društvo naviklo na šapat i uticalo na izgradnju stava, ali kada bi se mogla desiti tačka preokreta? Kada bi urbani mitovi o seksu mogli da prestanu?

Sve je, zapravo, u promeni perspektive. U vašem drugačijem viđenju. Šta će za nekog predstavljati pojam vođenja ljubavi zavisi od sopstvenih iskustava, želja, uverenja, straha. Uvažavam seksualnu inteligenciju. Verujem da ju je potrebno izgraditi, kako se ne bi zloupotrebilo, precenilo, uzaludno i besmisleno koristilo ono što nam donosi dobru emociju. Ljudska seksualnost je putovanje kroz emotivni život. U dobrom partnerskom odnosu treba biti dodatna karika koja će spajati, nadogradnja ljubavi. Ne cilj ili svrha, već putovanje kroz taj zajednički život. Tako je doživljajte. Razmotrite je iz drugog ugla, inspirišite razgovore sa prijateljima jednim novim doživljajem. Istražite sve pozitivne aspekte, budite otvoreni. Zagrebite ispod površine i nađite dublji smisao. A kada vam neko spomene vatromet, neka vam asocijacija  bude vatromet u mozgu! Jer upravo se to dešava u intimnim trenucima, proizvodi se dopamin, mentalna i čulna stimulacija vam izaziva spektakl. Nemojte to zanemarivati. Dobrobiti su brojne i neka vam baš to bude tema za razmišljanje. Taj aspekt a ne onaj koji se podstiče plasiranjem niskih strasti u rijalitijima. Zauzmite sopstveni stav, podstičite širenje ispravnih odabira i brišite tabue.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ