Saveti doktorke Nevene     05.05.2017.

Šta je to komedoekspresija?

Svaki put kada priđete ogledalu detaljno analizirate Vašu kožu? Uočavate akne i mitisere koje želite da istisnete? Istiskivanje akni može biti rešenje, ali isto tako i problem ukoliko se ne radi na pravi način.

Kada pokušate sami da izvršite komedoekspresiju dešava se da sadržaj mitisera (komedona) prodre dublje pod kožu, nečistim rukama se unose bakterije, stvara se zapaljenje koje može rezultirati stvaranjem ožiljaka. Pogoršanje akni, infekcija, pigmentacije i ožiljci nastaju upravo usled neadekvatnog čišćenja kože. Da li onda postoji bezbedan način da se rešimo ovih nepravilnosti ? Najsigurniji način jeste komedoekstrakcija u kontrolisanim uslovima od strane stručniih osoba kao što su dermatolog ili obučeni estetičar.

Šta je komedoekspresija?

Komedoekspresija je postupak uklanjanja akni i komedona, koji obavlja dermatolog ili estetičar koristeći sterilnu opremu. Različite vrste komedoekstraktora služe da se na bezbedan način ukloni sadržaj mitisera na taj način sprečavajući nastanak akni. U pitanju je dermatološki alat sa specijalno dizajniranim završecima koji omogućavaju da se kontrolisanim pritiskom vrši istiskivanje sadržaja komedona uz minimalnu traumu okolnog tkiva.

Zašto je potrebno raditi komedoekspresiju tj. čišćenje kože od mitisera?

Da bismo odgovoriili na ovo pitanje prvo moramo razumeti proces nastanka akni. Razlikujemo otvorene (crne) i zatvorene (bele) mitisere koji nastaju “zarobljavanjem” viška masnoće u koži. Ukoliko se ovaj sadžaj ne ukloni, bakterije dovode do zapaljenja, kasnije može doći do pucanje folikula i izlivanja sadržaja u kožu čime se provocira nastanak još ozbiljnijeg zapaljenskog procesa. Svaka od ovih promena čini da koža izgleda nečisto, grubo i neravno na dodir.

Kada se primenjuje komedoekspresija?

Svaka osoba koja ima sklonost ka stvaranju mitisera i akni trebalo bi redovno da čisti svoju kožu. Osobama sa problematičnom kožom koje su na bilo lokalnoj i/ili sistemskoj terapiji komedoekstrakcija se preporučuje kao dodatni vid lečenja.

Ukoliko niste sigurni koji tip kože imate ili koliko često bi trebalo da čistite vaše lice na ovaj način, u Laeda estetskom centru možete najpre uraditi analizu kože profesionalnom dermatološkom aparaturom kojom se ustanovljava količina masnoće, hidriranosti i elastičnosti kože kao i prisustvo bakterija koje pogoduju nastanku akni. Nakon aparaturne procene, naša doktorka će vas dodatno posavetovati koji tretman je za vas najbolji, koliko često bi trebalo da dolazite na čišćenje lica kao i koju kozmetiku bi trebalo da koristite za dodatnu negu u kućnim uslovima.

Katarina Tasić, strukovni kozmetičar-estetičar, Laeda estetski centar

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ