LIFESTYLE     11.08.2016.

Spojite lepo i korisno – sobne biljke za pročišćavanje vazduha

Da li ste znali da vazduh koji udišemo unutar naših stanova i kancelarija može biti pet puta zagađeniji od spoljašnjeg vazduha?

Američka agencija za zaštitu životne sredine navodi da jednu od najvećih opasnosti po naše zdravlje predstavlja upravo loš kvalitet vazduha u prostorijama u kojima boravimo,a prema istraživanju Međunarodne agencije za istraživanje raka, čak 80 % svih vrsta karcinoma nastaje usled spoljašnjih faktora, kao što je izloženost hemikalijama koje se mogu naći u različitim sredstvima za čišćenje i održavanje domaćinstva. Pored toga, i svi aparati u prostorijama, PVC stolarija, nameštaj od iverice, linoleum i  tapete zasićuju vazduh toksičnim jedinjenjima poput benzena, fenola i formaldehida. Zatim tu su i buđ, duvanski dim koji sadrži stotine toksičnih materija, i različita isparenja od kuvanja i grejanja prostorija.

Pojedine sobne biljke nam u ovom slučaju mogu biti najbolji prijatelji, imajući u vidu da služe kao prirodni prečišćivači vazduha koji apsorbuju štetne materije iz njega, redukujući istovremeno veliki broj različitih alergena. Predlažemo neke od njih koje, pored svoje dekorativne funkcije, mogu doprineti da vazduh koji udišete u svom stanu ili kancelariji bude mnogo zdraviji.

 1. Palme

Dekorativne – a tako korisne. Sudeći prema istraživanju koje je sprovela NASA kako bi ispitala načine za pročišćenje vazduha u svemirskim stanicama, na prvom mestu prirodnih čistača vazduha nalazi se Areca palmino drvo. I mnogobrojna druga ispitavanja navode baš ovu biljku kao idealnog osveživača zatvorenih prostorija, prvenstveno zbog njene izuzetne sposobnosti uklanjanja štetnih toksina iz vazduha. Pored ove vrste palmi, ističu se i klasična palma (Rhapis Excelsa) i bambusova palma.

Areca palma

 1. Dracena

Dekorativna i funkcionalna biljka čiji naziv potiče od grčke reči  drakania, što znači žena zmaj, pa se zato često i naziva zmajevac ili zmajevo drvo. Ona efikasno filtrira mnoge toksične materije poput formaldehida – gasa koji se često koristi za proizvodnju dezinfikacionih sredstava, lakova, sprejeva, ali i nameštaja. stoga je ovu biljku veoma korisno držati u prostoriji sa novim nameštajem, gde je moguć visok nivo ovog štetnog gasa.

 Dracena

 1. Fikus
  Fikus je veoma popularana sobna biljka koja nije teška za gajenje i održavanje, a takođe je efikasna u suzbijanju toksičnih materija, uključujući formaldehid, benzen i ksilen.. Kako raste, fikus sve efikasnije eliminiše toksična jedinjenja iz vazduha, upijajući toksine a istovremeno emitujući čist vazduh.

 Fikus

 1. Aloe vera

Poznato je da aloe vera ima mnogobrojna isceljujuća i lekovita svojstva i da pomaže kod ublažavanja bola kod opekotina, zaceljivanja rana i sveukupnog poboljšanja imuniteta. Ipak, ova biljka takođe može igrati bitnu ulogu u poboljšanju kvaliteta vazduha koji udišemo, s obzirom na to da ima sposobnost uklanjanja različitih štetnih materija iz njega.

 Aloe Vera

 1. Kovrčava paprat

Ova biljka može biti atraktivan ukras u vašem domu ali takođe i koristan prijatelj kada je pročišćavanje vazduha u pitanju. Najefikasnija je za uklanjanje formaldehida.

 Kovrčava paprat

 1. Klorofit ili zeleni ljiljan

Klorofit je biljka koju je veoma lako održavati, što je čini vrlo popularnom za gajenje. Idealan je izbor za kancelarije jer joj ne smeta neredovno zalivanje, a podjednako dobro podnosi i hladovinu i svetlost. I ona je izuzetno korisna u uklanjanju brojnjih zagađivača kao što su ksilen, benzen i formaldehid.

 Zeleni ljiljan

 1. Bršljan
  Bršljan je biljka koja bi trebalo da bude neizostavna u domovima osoba koje pate od astme i različitih vrsta alergija, s obzirom na to da uništava veliki broj alergena koji se mogu naći u prostorijama. Američki stručnjaci sa koledža za alergije, astmu i imunologiju tvrde da je bršljan posebno značajan zbog svoje sposobnosti da redukuje vlagu i buđ u zatvorenim prostorima, umanjujući na taj način šanse za potencijalni razvoj mnogih alergija i bolesti.

Bršljan

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ