LIFESTYLE     08.03.2017.

Slavimo dan svih mama, baka, sestara! Srećan 8. mart!

8. mart ili dan koji nas sve asocira na detinjstvo, školske dane, priredbe, cveće i poklone. Kako je taj datum praznik svih žena, trebalo bi reći nešto o tome kako su se žene izborile za svoja prava kroz vekove.

Stereotipno razmišljanje jeste da žene ne mogu sve i da su u nižem položaju u odnosu na muškarce. Međutim, žene danas taj stereotip ruse i dokazuju suprotno.

Najpoznatiji pokret koji je osnovan kako bi se žene izborile za svoja prava jeste feminizam. Cilj ovog pokreta jeste definisanje, uspostavljanje i branjenje jednakih političkih, ekonomskih, kulturalnih i socijalnih prava žena. Feminizam se zalaže za oslobađanje žene od nasilja, tradicionalnih ženskih uloga (domaćice, supruge, majke, seksualnog objekta) i za prihvatanje žene kao celokupne ličnosti.

Ideja feminizma jeste ujedinjenje žena kako bi prevazišle diskriminaciju. Ono što je zanimljivo jeste to da je pokret bio u početku ograničen samo na žene dok je kasnije počeo da uključuje muškarce.

Borba za ravnopravnost žena počela je još u 19. veku i to je bio prvi talas feminizma, a žene su se tada borile za pravo glasa. Kasnije, 60-ih pa i 80-ih godina 20. veka radilo se o rodnoj ravnopravnosti, antiimperijalizmu, promeni zakonodavstva, osnivani su feministički časopisi, radilo se takođe i na edukaciji žena, počeo se obrađivati problem muškog nasilja. Poslednji talas borbe žena započet je 90-ih godina 20. veka i traje i danas. U ovom poslednjem talasu je redefinisana reč rod i stavljen je akcenat na rodne razlike. Feminizam se u poslednje vreme javlja i kao reakcija na neo-konzervatizam i verski fundamentalizam.

Kao što se može zaključiti, borba žena za ravnopravnost je trajala ali traje još uvek. Put nije bio lak, ali smo se izborile za svoja prava u današnjem društvu. Pa tako, bilo da slavite samo 8. mart kao Dan žena ili ne-nikako ne prestajte da se borite za sebe i svoje pravo i slavite svakodnevno to što ste žensko! Neka svaki dan bude vaš dan!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ