LIFESTYLE     02.11.2016.

Sigurnim koracima do uspeha uz savete J.K. Rouling

Na međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, veliku pažnju privukla je osma knjiga spisateljice J.K. Rouling – Harry Poter, koja je zahvaljujući ovoj priči postala jedna od najplaćenijih spisateljica sveta. U trenutku kada je počela da piše, jedino što je imala bila je pisaća mašina i volja. Volja je ta koje je „gurala“ napred, a upornost je „bodrila“ da ne odustane. Ovo su njeni saveti za uspeh.

FILE - This Oct. 16, 2012 file photo shows author J.K. Rowling at an appearance to promote her latest book "The Casual Vacancy," at The David H. Koch Theater in New York. (Photo by Dan Hallman/Invision/AP, File)

  1. Neuspeh vam pomaže da otkrijete ko ste

Moj neuspeh mi je pomogao da otkrijem koliko snažnu volju imam i koliko sam disciplinovana osoba. Pomogao mi je da shvatim da zaista imam prave prijatelje oko sebe. Sve ono što kroz neuspeh naučite, pomoći će vam da preživite u bilo kom trenutku. Takvo iskustvo će vam značiti mnogo više nego bilo koja diploma, baš kao što je meni.

 

  1. Preuzmite akciju za svoje ideje

Kada sam završila sa pisanjem prve knjige, sela sam na voz i otišla u Mančester iz Londona. Tamo sam se nalazila sa izdavačima. Bila sam nepoverljiva i uplašena. Ali sam ipak ušla u taj voz.

 

  1. Kritika je sastavni deo uspeha

Svako ima svoju percepciju u životu. Ako očekujete da budete samo hvaljeni, onda sa vama zaista nešto nije u redu. Ne bojim se kritike i smatram je normalnom.

 

  1. Ne zaboravite na svoj početak

Uspomene su nam potrebne. One bude u nama emocije koje su nam pokretač. I da ostanem bez ičega, znam odakle ću ponovo početi.

 

  1. Verujte

Kada sam pisala svoju prvu priču, koja je kasnije prerasla u serijal, stalno sam na umu imala jednu rečenicu: „Biće teško izdati knjigu, ali kada je izdam postaće čudo.“ Nisam osoba koja mnogo veruje, možda čak i retko kada, ali u ovu stvar sam verovala. Pronađite bar jednu stvar u svom životu i verujte. Verujte iskreno.

j-k-rouling-1

  1. Uvek postoji strepnja

Možda ćete se iznenaditi, ali pre svake objave knjige strepela sam kako će biti prihvaćena. Očekivanja su ta koja nas poremete. U tim situacijama, samo se vratite na fokus i verujte u ono što radite.

 

  1. Život nije spisak dostignuća

Mlađoj sebi bih ponavljala da život nisu dostignuća. Vaš CV, kvalifikacije, diplome nisu vaš život. Život ume da bude težak i komplikovan i totalno je izvan naše kontrole. Život se živi svaki dan.

 

  1. Istrajnost

Čitajte što više možete, jer ćete na taj način naučiti da razdvojite dobro od lošeg. Bilo da se bavite pisanjem ili nekim drugim poslom, put nije lak. Prvo ćete imitirati nekog, pa se onda nećete sviđati sebi i to je ok. Imaćete i osećaj da ste gubitnik. Ne dajte se obeshrabriti.

 

  1. Snovi se ostvaruju

Oduvak sam znala da želim da postanem pisac. I oduvek sam i pisala svakakve priče. Iako sam sada ostvarila svoj san, u početku moja logika nije mogla da shvati kako će se to jednog dana ostvariti. Ne pitajte se kako, samo sanjajte. I stvari će se posložiti.

 

  1. Moć je u nama

Umesto da očekujete od drugih da urade nešto za vas, uradite sami nešto za sebe. Ako samo jednim svojim gestom ili pričom promenite nečiji život na bolje, već ste uspeli. Ne treba nam magija da bi smo promenili svet. Mi imamo snagu u sebi da se bez razloga osećamo bolje.

 

Izvor: http://i.huffpost.com/, https://davidgaughran.files.wordpress.com
Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ