LEPOTA&ZDRAVLJE     17.09.2016.

Senf u službi zdravlja

Poznato je da je mnoštvo dodataka jelima koje obožavamo nezdravo, kalorično i stoga nepreporučljivo za konzumiranje – razne varijacije preliva, namaza, kečap, majonez. Ipak senf se izdvaja po benefitima po zdravlje. Ovaj ukusan dodatak može značajno poboljšati opštu odmbrambenu sposobnost organizma.

Pored ljutog sa primesama kiselog ukusa, senf ćete voleti jer je dokazano da je njegovo konzumiranje odlična preventiva raka gastrointestinalnog trakta i debelog creva. Naime, senf se pravi od semena slačice sa dodaima sirćeta, što je kombinacija koja ima blagotvorno dejstvo na zdravlje i očuvanje ćelija živih organizama.

senf

Senf je odličan izvor selena, koji ima izražena antikancerogena dejstva. Selen ima brojne funkcije u telu, a njegov nedostatak može biti povezan sa srčanim oboljenima, smanjenom funkcijom štitne žlezde i oslabljenim imunitetom. Najnovija istraživanja pokazuju da selen, kada se uzima zajedno sa beta karotenom i vitaminima E i C grupe, može da spreči stvaranje slobodnih radikala koji podstiču stvaranje bolesti kao što su rak i srčana oboljenja.

Selen se takođe povezuje sa proteinima i ugrađuje se u njih, stvarajući tzv. selenoproteine, koji deluju kao važni antioksidantni enzimi koji mogu da spreče oštećene molekule DNK.

Senf možete konzumirati uz kuvana jela, kao svež dodatak koji će obogatiti ukus povrću, varivu, belom mesu, govedini.

senf1

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ