LIFESTYLE     14.09.2016.

“Selfie” fotografije: trend ili psihološki poremećaj?

Svakoga dana na društvene mreže se postavi preko milion takozvanih „selfie“ fotografija. Slikamo sami sebe u različitim pozama, trudeći se da izgledamo što bolje, a potom najbolje fotografije postavljamo na internet  sa željom da sakupimo što veći broj lajkova.  Neki ovu vrstu autoportreta posmatraju kao običan trend, neki kao svojevrsno samoistražavanje a neki kao dokaz prevelike narcisoidnosti. Da li smo zaista svi postali toliko opterećeni sami sobom, svojim izgledom i željom da privučemo pažnju drugih?

Pravljenje “selfie” fotografija ne mora nužno biti loše. Na neki način to je vid istraživanja sopstvenog identiteta –uviđanje načina na koji vas drugi vide predstavlja put ka upoznavanja samog sebe. Takođe, imamo priliku da ispoljimo različite strane naše ličnosti, da pokažemo drugima kakvi smo zapravo i da tako olakšamo drugima da nas potpunije upoznaju. Tačno je da postavljaje fotografija sebe na društvene mreže liči na traženje odobrenja od drugih, ali mi smo po prirodi društvena bića koja se povezuju sa drugima i kojima je potrebno vrednovanje od strane grupe čije nam mišljenje znači. Na kraju, kroz pravljenje autoportreta imamo otvorenu  mogućnost i umetničkog izražavanja i ispoljavanja svoje kreativnosti na autentičan način.

1

Sa druge strane, brojna istraživanja pokazuju da prečesto pravljenje „selfija“ može ukazivati na razliite psihološke probleme. Prema Američkoj psihološkoj asocijaciji, “selfie” fotografije upućuju na mentalni poremećaj koji podrazumeva opsesivnu potrebu za fotografisanjem samog sebe zbog nedostatka samopouzdanja i želje za popunjavanjem praznine u intimnom životu. Jedan od ekstremnih primera je slučaj jednog tinejdžera iz Amerike koji je bio toliko opterećen potragom za svojim savršenim „selfijem“ da je pokušao da se ubije kada je shvatio da nikada neće biti zadovoljan onim što vidi na fotografiji.  Takođe, sudeći prema rezultatima istraživanja sprovedenog u Brunel univerzitetu u Londonu, prečesto slikanje sebe u teretani i postavljanje ovakvih fotografija na društvene mreže ukazuje na nesigurnost u sebe. Hvaleći se telom postignutim zahvaljujući vežbanju, osobe zapravo tragaju za divljenjem drugih i „hrane“ svoj ego njihovim komentarima i lajkovima. Na kraju, prekomerno pravljenje „selfija“ može imati i veoma loš uticaj na  odnos sa partnerom jer, zbog prevelike zaokupljenosti samim sobom, može doći do razvoja manipulativnog ponašanja i konflikata izazvanih ljubomorom.

Ne postoji tačan broj koji predstavlja granicu između optimalne količine “selfie” fotografija i dubljih, psiholoških problema. Zapravo, odgovor na pitanje šta je za vas zdravo i normalno znate vi sami. Samo je potrebno se malo zamislite nad svojim uobičajenim ponašanjem. Kada sledeći put poželiti da postavite svoj “selfie”, razmislite prvo zbog čega to radite i šta želite da postignete. Da li iskreno volite sebe ili tražite potvrdu svoje vrednosti od drugih? Da li vam zaista nije stalo do tuđeg mišljenja?  Nije uvek jednostavno biti iskren prema sebi, ali upravo je iskrenost osnova svakog zdravog odnosa – kako sa drugima, tako i sa samim sobom.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ