LEPOTA&ZDRAVLJE     20.08.2016.

Sedam najlepših orijentalno-začinskih parfema

Orijentalno-začinski parfemi uz začine i mirisne supstance životinjskog porekla u sintezi sa sandalovinom, pačulijem, tamjanom, mohovinom i kedrom pišu čarobnu mirisnu priču, čiji je začetnik Jut Dju (Youth Dew) kuće Este Loder, nastao 1952. godine. Imali smo težak zadatak da odaberemo pet najlepših mirisa iz ove nestvarno opijajuće grupe i predstavljamo vam naš izbor.

parfemi1

  • Opijum (Iv Sen Loran, 1977)

Ovakva čulna pomama može nastati samo kada se pojave zvezde. Počinje začinima i svežinom – pimentom, origanom i lovorom, zatim mirisne korake slede ilang ilang, cimet, tolu, sandalovina i mošus. Opijum je harem za čula kroz noć.

  • Asja (Fendi, 1991)

Ova moderna Kleopatra koketno se poigrava mešavinom egzotičnog voća, egipatskog jasmina, bugarske ruže, cimeta, muskatnog oraščića, sandalovine i ćilibara. Neponovljiva noćna mirisna nota.

  • Narsis Noar (Karon, 1912)

Tradicionalna kuća Karon obavila je u prvoj noti narcis bergamotom, gorkom pomorandžom i mandarinom. Bazu čine sandalovina, mošus i cibet, a osećaju se i pomorandža i ruža.

  • Koko (Šanel, 1984)

Šanel je uspeo da stvori i trajan orijentalni parfem. Zbog mandarine, korijandera i jake note cimeta, meda, vanile i benzoina ova mešavina kao da je stigla pravo iz 1001 noći.

  • Omnija (Bulgari, 2003)

Božanstvena orijentalna mešavina krije se u bočici dva ukrštena prstena. Egzotični masala čaj i fini spoj muskatnog oraščića i cimeta obogađeni su bademovim mlekom, koje je po prvi put uklopljeno u parfem.

  • Šoking (Elza Skjapareli, 1935)

Bočica ovog večnog parfema napravljena je po uzoru na siluetu zanosne Me Vest. I sam parfem je sočan, sa estragonom i malinom u prvoj noti, koja se razvija u orijentalnu ružu, med i karanfilić. Cibet, mahovina, vanila i vetiver čine finale. Tračak pačulija, mošusa i ćilibara takođe se kriju u donjoj noti.

  • Endžel (Tjeri Migler, 1992)

Desert maskiran u parfem već je postao klasik gurmanskih mirisa, prava gozba od poslastica. Crvena jabuka, breskva i egzotično voće začinjeni su vanilom, a ukrašeni čokoladom i karamelom.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ