LIFESTYLE     16.09.2016.

Saveti za inspirativan radni prostor u vašem domu

Radni prostor bi trebalo da bude funkcionalan i udoban, ali po mogućstvu i inspirativan. Vaš dom vam pruža tu prednost da radni sto i prostor oko njega uredite po svojoj želji, bilo da ste frilenser, student, ili jednostavno imate slobodu rada od kuće. Činjenica da je to mesto na kom provodite veliki deo dana predstavlja dovoljan razlog da se potrudite da kreirate prostor koji će vas inspirisati i učiniti rad prijatnijim. Zašto ne biste uživali u vremenu provedenim za vašim radnim stolom?

Možda za svoju kancelariju u kući imate slobodnu čitavu prostoriju, a možda samo jedan mali kutak u sklopu dnevne ili spavaće sobe – u oba slučaja bi trebalo da se potrudite da iz onoga što imate na raspolaganju  izvučete maksimum i kreirate prostor koji će odgovarati vama i vašim potrebama. Mi vam dajemo savete kako da to učinite:

~ Važan element svakog dobrog radnog prostora jeste svetlost. Najbolje bi bilo da svoj radni sto smestite blizu prozora kako biste omogućili da do vas dopire prirodna svetlost. Ipak, pošto to nije uvek lako postići u svakom stanu, barem se potrudite da obezbedite jače osvetljenje i dodatni izvor svetlosti u vidu neke interesantne stone lampe.

1

~Još jedan bitan aspekt koji doprinosi većoj produktivnosti jeste održavanje radnog prostora čistim i urednim. Pored toga što neuredan sto ne izgleda privlačno, potrošićete dosta dragocenog vremena u potrazi za stvarima koje su vam potrebne u nekom trenutku. Trudite se da  nakon korišćenja sve stvari vraćate na svoje mesto , a smeće, nepotrebne papire  i potrošene hemijske olovke ne nagomilavajte, već obezbedite kantu za otpatke koja će stajti ispod ili pored radnog stola. Ne želite svaki put da idete do druge prostorije kako biste nešto bacili.

~ Odaberite adekvatne boje za svoj radni prostor. Pokušajte da se držite svetlijih boja i pastelnih tonova koji će na vas imati opuštajući efekat. Ipak, sudeći prema istraživanjima, određene boje mogu imati i različite efekte na naše sposobnosti, tako da se možete izložiti adekvatnoj boji u zavisnosti od posla koji je potrebno da obavite. Na primer, pokazalo se da su plava i zelena boja korisne kod obavljanja posla koji zahteva razvoj kreativnih, novih ideja, dok se crvena boja povezuje sa uspehom u zadacima koji podrazumevaju posvećenost detaljima.

2

~ Ukoliko ste u mogućnosti, kupite kvalitetnu stolicu. Imajući u vidu broj sati koje provedete sedeći za radnim stolom, kancelarijska stolica ne bi trebalo da bude nešto na ćemu ćete štedeti. Stolica bi trebalo da bude udobna i da spreči bolove u vratu i leđima, ali možete pronaći i neku koja će vam se , pored toga, i vizuelno dopasti i uklopiti sa ostatkom nameštaja u prostoriji.

~ Unesite malo zelenila. Možete držati na stolu vazu sa vašim omiljenim cvećem, ili neku manju saksiju sa sobnom biljkom. Pored toga što mogu biti veoma dekorativne, neke biljke su sjajni  prečišćivači vazduha. Dracena, fikus i aloe vera samo su neke od biljaka koje će uspešno redukovati različite štetne materije i alergene i doprineti da vazduh koji udišete u vašoj maloj kancelariji bude mnogo zdraviji. Istraživanja takođe pokazuju da prisustvo biljaka u kancelarijama opušta zaposlene, snižavajući njihov nivo stresa.

~ Odaberite adekvatno mesto za računar i ostalu dodatnu opremu u skladu sa time koliko ih često koristite. Ako vam je,  na primer, štampač često potreban, smestite ga tako da vam bude na dohvat ruke. Sa druge strane, ako skener koristite samo u specijalnim prilikama, možete ga odložiti i dalje od radnog stola.

3

~Personalizujte radni prostor tako što ćete u njemu pronaći mesto za neke vama bitne i inspirativne sitnice, kao što su drage fotografije, suvenir ili ukras. Zid iznad vašeg stola takođe ne mora biti potpuno prazan. Okačite neke zanimljive slike ili uramljene citate koji će vas motivisati da budete produktivniji. Ipak, pazite da ne preterate i ne kreirate prostor koji će imati suprotan efekat i previše vam odvlačiti pažnju.

~ Jedan od sjajnih, kreativnih načina da svoje ideje i planove zabeležite jeste korišćenje crne boje za zid sa efektom table za pisanje kredom. Možete obojiti čitav zid iza radnog stola ili samo jedan deo i kreirati personalizovan veliki kalendar na kom ćete kredom zapisivati svoje planove ili jednostavno različite motivacione poruke i bitne stvari koje ne želite da zaboravite.  A tu je uvek i tradicionalnija verzija – plutana tabla. I ona može poslužiti kao dekorativan detalj i korisno mesto za kačenje različitih poruka, ideja, kalendara i slično.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ