MAMA I DETE     09.12.2016.

SAVETI: Naučite vaše dete da deli

Kao mama, sigurni smo da već imate čitav niz veština da pomognete vašem detetu da se razvija i uči kroz dane uspona i padova.

Zamislite da ga naučite još dosta toga, pogotovo pred predstojeće praznike? Sa svim tim uzbudljivim novim igračkama i poslasticama koje dobija, idealno je vreme da ga naučite da to sve zna da podeli.

Apsolutno je prirodno da kao brižna mama želite da vaše dete bude darežljivo i da zna da deli, ali sasvim je prirodno i da ono u određenom uzrastu to ne zna. Deljenje zahteva razumevanje osećanja drugih ljudi,  a bebe i mala deca to ne shvataju odmah.

Psiholozi tvrde da bebe i mala deca imaju osećaj sebe. To ne znači da su oni svesni sebe kao pojedinca, a da su prirodno egocentrični. To znači da oni samo nemaju pojma kako njihovi postupci mogu uticati na druge.

Dakle, da biste što bolje shvatili vaše dete i naučili ga deljenju, krenite od toga da ono nema osećaj kako utiče na druge. A tu ste upravo vi da mu pomognete. Neka kroz vaše ponašanje i saosećanje nauči da i ono upravo tako treba da se ponaša.

Znamo da će verovatno trebati dosta truda, ali smatramo da je zaista lepo što vaše dete u tom uzrastu ima samo vaše ponašanje za primer, pa iskoristite to i zbog njega i vas da se ponašate darežljivo, pokazujte ljubav i delite. Praznici su idealno vreme za to!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ