LEPOTA&ZDRAVLJE     29.03.2017.

SAVETI: Kako da vam kosa raste brže i lepše

Duga, zdrava i snažna kosa reprezent je snage svake žene i doprinosi samopouzdanju, kao i sreći. Ipak, kosa ume da trpi velike posledice od načina na koji (ne)brinemo o njoj, a posebno o promenama koje umemo da pravimo kako bismo promenile nešto u životu. Stoga, kako biste se posvetile vašoj kosi, vreme je da počnete da radite sledeće :

  1. Redovno šišanje krajeva – Stručnjaci navode da je za zdravu i dugu kosu, potrebno da je svakog meseca oslobađamo od ispucalih krajeva koji mogu da nastanu korišćenjem toplotnih aparata sa kojima oblikujemo kosu ili pak čestim farbanjem. Kako bi mogla pravilno da raste, potrebno je da joj napravimo lepu osnovu iz koje će dalje vlasi moći zdravo da se razvijaju. Dakle, na svakih mesec ili dva, potrebno je da skratite sve oštećene delove.
  2. Upotreba ulja za kosu – Velika hranljiva vrednost koje ima ulje u sebi doprinosi zdravijem rastu kose, koja poprimajući pozitivne supstance iz ulja može brže da raste, a samim tim i obnavljate krajeve. Potrebno je da se nanese ulje minimum tri sata pre pranja kose, kako bi se ulje što bolje upilo, a potom samo dobro istrljati šamponom. Najbolja ulja za ovakvu upotrebu su kokosovo, maslinovo i ricinusovo ulje.
  3. Masaža temena – Prilikom nanošenja balzama, dok ga ostavljate da se upije u vlasi, posvetite se intenzivnoj masaži kože glave, koja doprinosi cirkulaciji krvi i samim tim omogućavate i kosi da brže raste.
  4. Smanjena upotreba električnih pomagala – Pegle, figaro i fen su jedni od najvećih neprijatelja lepe kose, iako pomažu oblikovanju, te stoga preporučujemo da frizure pravite što više pomoću alternativnih sredstava (pomoću viklera, slamčica, pletenica itd), dok se za postizanje ravne kose preporučuje korišćenje isključivo fena, s tim da je kosa pre toga zaštićena zaštitnim sprejevima koji je čuvaju od toplote.
  5. Izbegavajte da uvek nosite istu frizuru – Svi znamo da ima žena kojima je najpraktičnija frizura rep ili punđa, ali budite svesne da kosa može da ispuca na mestima gde gumicom zategnete vlasi. Zato je potrebno menjati način na koji pokupite kosu što češće i naravno puštati je slobodnu. No, ukoliko niste u mogućnosti to da učinite, trudite se da vaša kosa ne bude stegnuta i da može da diše.
  6. Zdrava ishrana – Zdravim namirnicama koje sadrže omega 3 kiseline, poput ribe, pasulja i oraha, a isto tako, ukoliko koristite hranu obogaćenu kalcijumom, kao što je mleko ili sir. Takođe, voće može da bude od izuzetne koristi kako bi vaša kosa rasla brže i kako bi mogla da postane snažna sa dosta volumena.
Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ