LEPOTA&ZDRAVLJE     01.03.2017.

Samopregled dojki: Saveti i pravila

Uz razvijanje ženskog tela, naravno da je poželjna i promena dojki. Doduše, kada dođemo u neke godine, postanemo malo zabrinute zbog svega što čujemo, vidimo o promenama na i u grudima. Svesne smo da se dojke menjaju od menstrualnog ciklusa, tako da ne znači da je svaka promena zloćudna.

Karcinom dojke je najveći izazivač smrtnosti kod žena u poslednje vreme, pa je i korisno informisati se o tome, kako možete da izvršite samopregled i da razlikujete normalne promene od abnormalnih.

Poseta doktoru je naravno nenadmašiva, ali probajte i ove metode, nećete pogrešiti. Više od 15 minuta vam neće biti potrebno.

Kada opipavate dojku:

 

 1. Pre svega, stanite pred ogledalo i dobro se zagledajte u svoje grudi. Iliti izvršite inspekciju. Spustite ruke pored tela i pažljivo posmatrajte simetriju i veličinu. Gledajte boju bradavica. Da li ima perutanja, otoka, crvenila. Da li su uvučene.
 2. Podignite ruke u vis, iznad glave i posmatrajte da li ima neka nepravilnost na dojki, oko nje, kod pazuha, neka izbocina, zatim ako izbocina postoji, njenu boju itd.
 3. Spustite ruke, tj.stavite na bokove i ppogledajte se iz profila.
 4. Otpočnite sa palpacijom dojki iliti opipavanjem. Sa sopstvenim prstima. Ako vršite pregled leve dojke, podignite levu ruku u vis,a desnom vršite pregled i obrnuto.
 5. Spustite ruku pored tela i na taj način isto opipajte dojku.
 6. Možete da legnete i stavite jastuk ispod levog ramena,a levu ruku zabacite iznad glave. Zatim prstima desne ruke opipajte dojku, kao u ležećem položaju. Opipavanja radite kažiprstom i srednjim prstom.
 7. Na kraju palcem i kažiprstom pritisnite lagano bradavicu, da vidite da li postoji neka vrsta iscedka.
 8. Poželjno je pregled tj. opipavanje obaviti u smeru kazaljke na satu, kada želite da prstima obujmite celu dojku. Slobodno pritisnite jagodicama, isključivo, malo jače, jer putem njih možete najbolje da osetite ako postoji nešto.

Kada opipavate pazuh:

 

Pazušne jame obavezno uključite u pregled, detaljan. Jer, one su prvo zahvaćene, ako dođe do karcinoma. Pošto se u njima nalaze limfni čvorovi, znak kancera mogu biti blago uvećani ti cvorovi.

 

 1. Podignite jednu ruku i drugom rukom sa sastavljenim i ispruženim prstima opipajte pazuh druge ruke. Uradite to i jednoj i drugoj ruci. I sve dalje navedeno.
 2. Krenite od dole prema gore. Od spolja ka unutra. Potrudite se da ne propustite nijedan deo.
 3. Jamu iznad ključne kosti obavezno pregledajte.

 

 

Drage dame, smireno i polako odradite samopregled. Nemojte se uzrujavati i uplašeno tome pristupati. Ove metode će vam veoma pomoći. No, nemojte se služiti samopregledom, isključivo, već periodično i posetite doktora.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ