LEPOTA&ZDRAVLJE     05.11.2016.

Sačuvajte svoje zdravlje pomoću ovih 7 začina

Veliki broj začina se već hiljadama godina koristi u medicinske svrhe, a moderna nauka im takođe pridaje sve veću pažnju, ističući njihov pozitivan uticaj na naš imunitet i lečenje različitih bolesti.

Ovo su samo neki od začina koje bi trebalo redovno da koristite – jer ne samo da značajno doprinose ukusu vaše hrane, već imaju i mnogobrojne zdravstvene prednosti :

~ Đumbir

Đumbir se vekovima koristi u lekovite svrhe, budući da povoljno utiče na veliki broj zdravstvenih problema. Ovaj začin čisti toksine iz organizma, poboljšava rad creva i ubrzava metabolizam, smanjujući istovremeno osećaj nadutosti. Neizostavan je u slučaju jakih glavobolja i osećaja mučnine, a pomaže i kod ublažavanja bola i kiseline u želucu. Takođe, đumbir ima i protivupalna svojstva, te ga upotrebljavaju i osobe koje pate od bolova izazvanih artritisom i reumom.

~ Majčina dušica

Majčina dušica je lekovita biljka često korišćena u narodnoj medicini. Treba je posebno korisiti u sezoni prehlada i gripa, a, s obzirom na to da sadrži veliku količinu etarskog ulja i flavonoida, pogodna je i za osobe koje boluju od kašlja i bronhitisa. Pored toga, korisna je i za poboljšanje varenja, ali i regulisanje rada bubrega i smanjenje bolova u bešici. Koristi se često u kulinarstvu, i dodaje se najčeće različitim čorbama, salatama i umacima, ali i picama i specijalitetima sa roštilja.

~ Kurkuma

Kurkuma je azijski začin jarko žute boje koji morate koristiti u svojoj kuhinji. Različita istraživanja pokazuju da ima jako antikancerogeno dejstvo, kao i da pomaže osobama koje pate od dijabetesa, artritisa, Alchajmerove bolesti i drugih hroničnih bolesti. Ovaj začin ima protivupalno i antivirusno dejstvo i predstavlja odličnog saveznika u jačanju imuniteta. Možete je koristiti u svakodnevnoj ishrani i u gotovo svakom jelu, od čorbi i salata do jela sa prinčem i povrćem, ali i u pojedinim slatkim specijalitetima.

~ Cimet

Cimet za mnoge predstavlja omiljeni začin kada je u pitanju pravljenje različitih poslastica, sutlijaša, pite sa jabukama i mnogih drugih kolača. Ipak, pored toga što daje poseban ukus vašoj hrani, ovaj začin ima i brojna lekovita svojstva. Imajući u vidu da u značajnoj meri može smanjiti nivo šećera u krvi, često je redovan sastojak u ishrani dijabetičara, a različita istraživanja pokazuju da sprečava rast gljivica i snižava nivo masti i lošeg holesterola.

Woman seasoning food

~Bosiljak

Ovo je jedan od najpopularnijih začina širom sveta i mnoga jela, poput različitih italijanskih i francuskih specijaliteta, se ne mogu zamisliti bez njega. Bosiljak ublažava probavne tegobe, a takođe može biti od pomoći dijabetičarima, budući da snižava nivo glukoze u krvi. Delotvoran je u slučaju upale mokraćnih puteva i poremećaja rada bešike, ali se koristi i protiv glavobolje, depresije i za ublažavenje nervoze.

~ Biber

Sigurni smo da biber već redovno koristite za pripremanje mnogobrojnih jela, ali da li ste znali i za njegov blagotovoran uticaj na naše zdravlje? Crni biber podstiče varenje hrane, eliminiše bakterije u želucu i sprečava osećaj nadutosti, a s obzirom na to da ubrzava metbolizam, koristan je dodatak u procesu mršavljenja. Pored toga, njegovom upotrebom olakšava se apsorbovanje mnogih hranljivih materija, sprečava se zadržavanje vode u organizmu, jača se oslabljen imunitet, a zahvaljujući njegovom antioksidantnom dejstvu, poboljšava se borba protiv nepoželjnih slobodnih radikala u organizmu.

~Kim

Kim pomaže u lečenju bolesti jetre i žuči, tegoba sa bubrezima i otežanim mokrenjem, bronhitisa, astme, upale pluća, a pogodan je i za jačanje rada srca i očiju. Takođe, koristi se u slučaju različitih bolesti želuca, budući da čisti creva i želudac, uklanja parazite i olakšava varenje hrane, smirujući grčeve i gorušicu. Kao začin, kim je neizostavan dodatak različitim vrstama peciva, a upotrebljava se i prilikom spremanja raznih salata, umaka i jela sa mesom i mahunarkama.

Naravno, ovo je samo početak – postoji mnoštvo drugih začina koji imaju blagotvorno dejstvo na naše zdravlje. Koji su vaši favoriti?

 

Izvor fotografija:https://theculturetrip.com/asia/india/articles/indias-most-common-and-flavorful-spices/, http://whisperedinspirations.com/2015/06/15/club-house-sea-salt/.
Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ