LIFESTYLE     23.05.2017.

Ritam života: Slušajte svoje telo

Na život svakog čoveka utiču njegovi biološki ritmovi, koji imaju odraz na svaki segment života. Ti bioritmovi imaju odraz na emocionalna stanja, mentalnu budnost i fizičke sposobnosti. Postoje godišnji, mesečni, nedeljni ritam, a od najveće važnosti je dnevni, koji se stručno zove cirkadijalni ritam. Ovaj ritam reguliše brojne procese u mozgu i na taj način kontroliše dnevne, noćne i brojne druge funkcije našeg organizma.

Udaljavajući se od prirode naši organizmi se prilagođavaju modernom načinu života, a što više budemo u stanju uskladiti naš moderni ritam sa prirodnim bolje ćemo se osećati i bićemo zdraviji.

Proučite čovekov prirodni ritam od 24 sata i pokušajte usvojiti sledeće savete.

 

07:00h – Dobro jutro. Vreme je za buđenje. Hormoni stresa su sada na visokom nivou i idealno je vreme da se probudite. Dobro se protegnite, a fizičke napore ostavite za kasnije pošto srce još nije spremno za njih.

08:00h – Doručak. Digestivni sistem je sada najefikasniji u pretvaranju ugljenih hidrata u energiju. Polni hormoni su na vrhuncu lučenja i idealno je vreme za vodjenje ljubavi.

09:00h do 12:00h – Najbolja koncentracija. U ovom periodu dana mozak je najaktiviji, pamćenje je najbolje, te je ovo najbolje vreme za učenje i logičko rasuđivanje. Za one koji pate od migrene i alergijskih kijavica ovo je najnepovoljniji period dana.

12:00h do 16:00h – Vreme je za ručak i popodnevni odmor. Ponestaje nam energije, a telo i mozak posustaju. Posle ručka nastaje faza psihomotorne umrtvljenosti, pa je neophodan odmor od pola sata.

 

16:00h do 20:00h – Snaga se vraća, obnavlja se proizvodnja hormona insulina, pa je ovo idealno vreme za fizičke aktivnosti i umni rad. U ovom periodu puls, krvni pritisak i telesna temperatura dostižu svoj maksimum.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ