MODA     14.09.2016.

Rekonstrukcija odeće iz perspektive Aleksandra Vanga

Sve što vam je potrebno da bi se pričalo o vašoj novoj kolekciji je da u prvom redu sede jako važna imena, a ako je među njima Madona onda su naslovi zagarantovani. Međutim, kada se ostavi sa strane atmosfera oko revije lako se može desiti da posle ove Vangove kolekcije još jednom preipitate svoje viđenje prepoznatljivih elemenata muške i ženske mode.

Odelo i muška košulja kao haljina ili slip haljine od materijala koji viđamo na sporskoj garderobi, možda nisu nešto revolucionarno ali još jednom potvrđuju sposobnost mode da se poigra ustaljenim i preispita granice i stereotipe.

Kolekcija za proleće/leto 2017.  kojom se Aleksandar Vang predstavio na Nedelji mode u Njujorku bi u najmanju ruku mogla da se opiše kao rušenje postojećih viđenja odeće sa strogo određenim mestom i ulogom i njeno stavljanje u novu funkciju. Jednostavno rečeno dekonstrukcija i rekonstrukcija. I preispitivanje, iznova i iznova.

vang-2

Vang kroz kolekciju ujedinjuje različito, od različitih materijala do elemenata muške i ženske mode, povremeno uvodeći momente koje smo već imali prilike da vidimo u njegovim prethodnim kolekcijama. Prvi takav segment je satenski šorc sa čipkom koji bismo sasvim lako mogli da nazovemo garderobom za spavanje. Zapravo, to nije daleko od atmosfere koja prati čitavu kolekciju. Provokativnost odeće za spavanje i bikinija zajedno sa strogošću košulja i odela, kao jedna kreacija ne samo da izgleda kao celina već je itekako nosiva. Lako ćete prepoznati rukave, kragne ili kopčanje klasične muške košulje koja postaje šorc, haljina, krop top ili čak bikini. Na isti način Vang se poigrava i muškim odelom pa predimenzionirani sako dobija romantično naličje sa floralnim printom i revere ukrašene čipkom, a umesto pantalona uvodi šorc klasičnog kroja ukrašenog istim krajnje ženstvenim detaljima. Dizajner time ruši granice i još jednom preispituje tradicionalno viđenje ženske mode. Neon boje, blokiranje boja i haljine u duhu odeće za ronjenje i za surfovanje donose atmosferu Kalifornije ali držeći sve unutar prepoznatljive sportske estetike.

vang-1

Ukoliko vam je pre nekoliko sezona ime Aleksandra Vanga bilo nepoznanica, saradnja sa švedskim brendom H&M vam je sigurno otvorila vrata njegovog specifičnog dizajna. Sada možete postati deo Vangove bande i zahvaljujući njegovoj saradnji sa Adidasom. Specifičan po mnogim kriterijumima sigurno će  i ovog puta privući i zadržati vašu pažnju.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ