LIFESTYLE     14.09.2016.

Razvijte svoju kreativnost uz naše savete

Kreativnost je dragocena osobina koja doprinosi poboljšanju kvaliteta našeg svakodnevnog života, ali predstavlja i važnog saveznika na poslovnom planu. Oslobađajući je, biramo da svoju stvarnost oblikujemo po svojoj želji. Kada je potrebno osmisliti novu ideju, koncept, proizvod, rešiti naizgled nerešiv problem često jedino što preostaje jeste upravo kreativno razmišljanje. Ipak, to nije uvek tako lako. Kreativno razmišljanje je potrebno negovati i vežbati ali ono što je bitno jeste da ga ne možemo potrošiti – ono je uvek tu. Samo je nekome potrebno više a nekom manje napora da ga pokrene. Ali što ga više koristimo, ono sve više raste.
Predstavljamo vam nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da razvijete svoju kreativnost, a na vama ostaje da istražujete dokle vas sve ona može dovesti:
1. Probajte takozvanu “SCAMPER” tehniku, koja pomaže prilikom osmišljavanja kreativnih ideja. To je zapravo akronim na engleskom jeziku i predstavlja skup pitanja koja pokreću nove, inovativne ideje:

S= Substitute Zamenite neki deo. Pitajte se da li možete da nešto zamenite i na koji način. Možete menjati delove, mesta, stvari, ljude, ideje, emocije, procedure, i sve drugo što vam padne na pamet.

C= Combine Kombinujte! Kombinujući prethodne, nepovezane ideje ili predmete možete osmisliti nešto potpuno novo. Zapitajte se da li možete nešto kombinovati – šta, na koji način i sa kojom funkcijom?

A= Adapt Ovde je potrebno odgovoriti na pitanje da li se nešto može prilagoditi tako da bolje odgovara svrsi, da postane manje/veće/uže/brže… Šta će se dogoditi ukoliko nešto dodate?

M= Modify Pokušajte da izmenite izgled, oblik, veličinu ili nešto drugo. Da li biste možda nešto naglasili kako biste bolje istakli vrednost?

P= Put to Another Use Pokušajte da promenite perspektivu iz koje posmatrate stvari i razmišljajte o uvođenju neke druge, nove svrhe i namene. Možda postoji neku drugi način na koji se nešto može iskoristiti tako da bude od veće koristi.

E= Erase Uvek možete nešto ukloniti/redukovati. Zapitajte se šta je zaista suštinski neophodno a šta samo predstavlja višak. Da li nešto možete sažeti, smanjiti ili pojednostaviti?

R= Reverse Pokušajte da promenite raspored. Često se do kreativnih ideja, odnosno nekih novih saznanja, može doći promenom rasporeda onoga što već poznajemo. Na taj način možemo doći do brojnih novih, alternativnih mogućnosti.

2. Ne zaboravite na redovan trening. Istraživanja su pokazala da fizička aktivnost može doprineti razvijanju kreativnog načina razmišljanja. Postoje mnogobrojni razlozi zbog kojih je redovno vežbanje dobro za nas a jedan od njih je upravo kreativnost – morate malo da se oznojite pre nego što se upustite u smišljanje novih ideja.

3. Vežbajte sanjarenje. Kreativnost nije jednostavno pitanje inteligencije ili trenutka “prosvetljenja” u kom će vam nešto iznenada pasti na pamet. Potrebno je da izdvojite vreme i uložite malo truda kako biste “trenirali” svoju kreativnost. Ne plašite se da redovno sanjarite i uplovljavate u imaginarni svet u vašoj glavi. Pomatrajte, zamišljajte , maštajte… a potom se bacite na posao i pretočite svoje misli u dela. Možda na prvi pogled zvuči jednostavno, ali u današnjem modernom i užurbanom svetu retko dozvoljavamo sebi da vreme koje imamo na raspolaganju trošimo na sanjarenje – a upravo je ono neizostavni deo inovacija i kreativnosti.

4. Pomoći će vam zelena i plava boja! Naime jedno istraživanje je pokazalo da čak i kratka izloženost zelenoj boji doprinosi poboljšanju kreativnosti. Ispitivanja su pokazala i da crvena i plava boja na drugačiji način deluju na naše kognitivne sposobnosti – crvena nam pomaže kod zadataka koji zahtevaju posvećenost detaljima, dok nam plava poboljšava kreativno razmišljanje.

5. Postavite sebi ograničenja. Često se misli da ograničenja nužno sputavaju kreativnost ali zapravo se na taj način mogu poboljšati naše kreativne sposobnosti. Problem kod potpune slobode predstavla neiscrpno mnoštvo mogućnosti – svako ko je sedeo pred praznim papirom se sigurno već susreo sa ovim problemom. Ponekad je dobro da limitirate mogućnosti i postavite određene granice jer ćete tako biti primorani da razmišljate na drugačiji način, da pažljivije birate svoje opcije i način na koji ćete ih kombinovati i koristiti.

6. Zapisujte svoje ideje. Ponekad se najkreativnije ideje mogu javiti dok se šetate, vozite u prevozu ili radite nešto drugo, potpuno nevezano za vaš posao ili bilo koji projekat za koji su vam potrebne inovacije. Zato razvijte naviku zapisivanja svega što vam padne na pamet, pa makar se na prvi pogled činilo da su to beznačajne ideje – kada kasnije sednete i pročitate sve ono ste zapisali, možda ćete sve posmatrati iz neke drugačije perspektive a pritom ćete se osigurati da nešto što je bitno ne zaboravite.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ