Saveti doktorke Nevene     08.04.2017.

Psihologija dečijeg samopouzdanja

Samopouzdano dete zna da se kontroliše, prihvata odgovornost, nije agresivno, lako sklapa prijateljstva, radoznalo je, voli nove aktivnosti, uporno je, ne odustaje na prvoj prepreci, nije preterano vezano za roditelje, spremno je da sarađuje i podnosi kritiku i neuspeh, može da istoleriše frustraciju. Nesamopouzdano dete je preterano stidljivo, boji se novih situacija, preterano je osetljivo i agresivno, teško se odvaja od roditelja, lako odustaje i teško podnosi neuspeh, često govori Ja to ne mogu ili Ovo je teško. Kada pročitate ove osobine možete verovatno prepoznati da vaše dete ima neke od njih u većoj meri neke u manjoj izražene. Šta možete učiniti da podstaknete njihov razvoj? Ovo je ujedno i jedan od najvažnijih roditeljskih zadataka – pomoći detetu da razvije svoje sampouzdanje.

Recepata ipak – nema. Postoje mnoge knjige o tome kako biti bolji roditelj, ali ste verovatno i sami već zaključili da jednostavnih recepata nema. Najbitniji jeste odnos roditelja i deteta , volite svoje dete i uživajte u njemu. Pokažite detetu da ga volite, to je najvažnije za unutrašnje samopouzdanje. Radite to često i jasno, nagasite da ga volite uvek i onda kada ste ljuti na njega jer je učinilo nešto loše. Slušajte svoje dete, aktivno slušajte, posvetite punu pažnju onome što vam govori. Pomozite detetu da upozna sebe, omogućite mu doživljaj uspeha, naučite ga kako da se bori sa neuspehom i naravno naučite dete kontroli emocija. Deca vole kada su stvari u njegovom životu predvidive jer to pruža osećaj sigurnosti. Zato su disciplina i pravila i red jako važni. Bebe i mala deca vole rutinu (znaju kad je vreme za ručak, kad za igranje, spavanje), starija deca jasno postavljena pravila. Na ovaj način dete uči šta znači granica i uči da poštuje granice drugih ljudi. Ako postavljate detetu granice ono shvata da brinete o njemu. Deca koja su odgajana previše popustljivo često se osećaju zanemarena, kao da roditeljima nije stalo do njih. Pravila i red daju osećaj sigurnosti. Ne plašite se da frustrirate dete, na taj način ono i uči kako da se nosi sa frustracijom, a ta tolerancija je jako važna u životu.

Naravno, bitno je savetovati se za svako pitanje koje vas muči u vaspitanju, sama činjenica da preispitujete svoje postupke govori da radite dobar posao, a na kraju ipak uradite po sopstvenom osećaju, onako kako vam se čini najbolje. Ne možete vaspitavati dete prema tuđim pravilima. Sa ovim se slažu i stručnjaci koji sami pišu knjige o vaspitanju.

 

Katarina Petrović, psiholog

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ