LIFESTYLE     20.07.2017.

Psihoedukacija – razvijanje emocionalne svesti put do kvalitetnijeg života

Razumevanje sopstvenih osećanja i upravljanje njima,  kako god to nazvali – emocionalna svest, emocionalna pismenost ili emocionalna inteligencija, ključ je za postizanje sklada u životu i u međuljudskim odnosima.

Da razjasnimo na početku – svi je poseduju!

Samo je pitanje koliko je dobro koristimo.

Odnosi se na sposobnost kontrolisanja sopstvenih emocija, kao i na pokazivanje emocija prema drugim osobama i reagovanje na situacije u kojima se nađemo. Emocionalna samokontrola i smirivanje afekata predstavljaju osnovu uspeha. Jedan od važnih elemenata samokontrole jeste sposobnost da se nosite sa stresnim situacijama. Emocionalno svesna osoba ne omalovažava sebe i druge, već voli i sebe i druge i zna to da izražava u komunikaciji. Njen komunikacijski stil je pretežno asertivan, tako da slobodno izražava svoje stavove i uverenja na način koji ne ugrožava nikoga.

Prvi korak ka razvijanju emocionalne svesti je usvajanje uverenja da – osecanja rade za nas, a ne protiv nas!

Psiholozi jasno poručuju da emocije nose ogromnu energiju u skladu sa svojim intenzitetom i zato ih  treba izraziti na što bolji i zdraviji način. Izuzetno je važno pronaći dobre balanse u nama samima, kao i u odnosu sa okolinom. Biti emocionalno inteligentan ne znači samo biti miran i ne postupati ishitreno, već je važno da svoje misli i emocije izražavamo na pravi način, tako da ih i drugi razumeju. Potrebno je da imenujemo osećanje i da ga pustimo da postoji, zadržavamo to osećanje dok ne vidimo u kom pravcu želimo da ide i kako treba da ga kanališemo. Kanalisanje emocija, upravo, podrazumeva mudro iskorišćavenje emocija za ostvarivanje cilja i otvara puteve stvarnoj, prirodnoj i dubokoj spontanosti.

Još jedan važan korak na putu do kvalitetnijeg života je da  naučimo – šta je samomotivacija?

Samomotivacija je u nama i predstavlja upravljanje emocijama koje vode ka određenom cilju. Od nas zavisi da li ćemo problem, kada se pojavi, videti kao kočnicu ili kao izazov. Osobe sa visokom samomotivacijom nalaze zadovoljstvo u onome što rade i nisu im potrebni spoljašnji stimulansi. Emocije su motivatori našeg ponašanja i bez obzira da li su prijatne ili neprijatne, uvek se pojavljuju sa razlogom. Ima ih više nego što naš jezik ima reči za njih. Raspoznavanje vrste, intenziteta i uzroka emocija spada u ovladavanje emocijama.

Ne treba sebe precenjivati, a ni potcenjivati. Kada spoznamo naše vrline i mane lakše ćemo ih kontrolisati. Čak i kada stvari ne idu po planu, pokušajte da zadržite pozitivne misli, jer ishod uglavnom ispadne onakav kako smo ga zamislili. Naša realnost zavisi od toga da li smo pažnju usmerili na problem ili na rešenje.

 

Izvor fotografije: Pixabay

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ