LIFESTYLE     02.11.2016.

Problemi visokih devojaka

Visoka sam 180 centimetara. Neko bi rekao kako je to dobra manekenska visina, ali ja vam mogu reći da su moja građa i kilaža daleko od manekenske. Ovu visinu su često povezivali i sa raznim sportovima, ali u mom slučaju je čista genetika. Kad ste dete, jako teško podnosite to što ste viši od svih devojčica i dečaka u odeljenju i pitate se šta nije u redu sa vama. Onda, na vašu sreću, nekolicina dečaka vas preraste, ali i dalje se osećate čudno zato što su vaše ruke i noge duže, kukovi širi, a stopalo veće od ostalih devojčica. Kada si devojčica misliš da ti je to najveći životni problem, odrasteš, i onda te sačeka kupovina garderobe koja ti stvara onaj isti osećaj koji si imala sa deset godina.

slika-1http://www.pepillamag.com/2015/06/02/14-problems-only-tall-girls-understand/

Sada kada sam ušla u dvadesete, mogu reći da volim svoju visinu. Osećam se moćno i činjenica je da mi mnoga garderoba mnogo bolje stoji nego niskim devojkama, iako je pravljena za njihovu visinu. Ipak, nije sve tako savršeno. Za početak, kada kupujete u prodavnicama uvek vam je sve kratko, bilo da se radi o farmerkama, haljinama, šorcevima, ili čemu god drugom šta vam padne na pamet. Dok niski moraju da skraćuju nogavice, mi visoki moramo da nosimo kratko I malo. Retko koji brend poseduje kolekciju pantalona i farmerki koje se prave sa dužim i kraćim nogavicama kao muški modeli. To je tako frustirajuće i stvara veliki problem kada je šoping u pitanju, čak mnoge devojke odustaju od kupovine i odlažu je do momenta kada stvarno više nemaju šta da obuku. Zahvaljujući trendu nogavica 7/8, osećamo se malo prihvaćenije, jer je svima dužina do zglobova, ali to ne rešava problem na duže staze.

slika-2http://www.whowhatwear.co.uk/how-to-be-parisian-book-french-closet

Svaka haljina ili suknja nam je kraća od bilo koje druge devojke prosečne visine. Ono što je nekome malo ispod kolena – nama je do kolena, a ono što je nekome jako kratko – nama je to majica! O dugačkim haljinama do poda ne vredi ni diskutovati. Isto važi I za jakne I kapute, pogotovo kada su rukovi u pitanju, a gola leđa na žalost su čest trend visokih.

Današnji modeli garderobe se prave po konfekcijskom broju. Oni kao da nisu pravljeni za osobe koje idu u visinu, već samo za one što idu u širinu. Na većini etiketa stoji da  veličina L odgovara visini do 170 cm, kao da u Srbiji, a i na ovo svetu ne postoje osobe koje su prosto više. Činjenica je da nas moda stvalja sve u isti kalup, ali u praksi vlada drugačije pravilo. Još jedan od velikih problema je višak kilograma, a brojevi kao da ne dozvoljavaju visokim ljudima da se ugoje. Kada ste 160 cm I dopustite sebi da se ugojite, možete uću I u veličinu 42 (12, XL), dok sve više devojke uglavnom ostanu bez garderobe.  Jedna od predstavnica visokih devojaka je definitivno Kloi Kardašian, koja je ovih dana u centru pažnje zbog pokrenutog brenda “Good American”. Ona je sa svojom prijateljicom Emom Gred pokrenula liniju farmerki od velicine  XS do 3XL, sa namerom da olakša probleme visokih devojaka, a i sa kojima se sama bori kada mora da ide u kupovinu.

slika-33http://www.x17online.com/2016/10/khloe_kardashian_good_american_denim_launches_news_101816

Često se osećam da sam zbog svoje visine u modnom svetu diskriminisana. Vremenom sam naučila da se nosim sa tim, ali zar stvarno treba da se osećam kao da je to problem kada se uputim u bilo koji butik? Sve češće viđam devojke koje su više od mene, a to su sad mahom tinejdžerke i mlađe generacije i pitam se kako se one nose sa tim problemom. Zar većina nas treba da se oblači isključivo sportski i da posećuje muška odeljenja da bi odevni predmet mogao da stoji onako kako treba? Jedino ponuđeno rešenje je za sada odlazak kod šnajderke i šivenje garderobe po meri, ali mogu da garantujem da je to skuplja opcija. Kada će modna industrija početi više da brine o potrebama svojih kupaca?

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ