LEPOTA&ZDRAVLJE     01.05.2017.

Prirodna zaštita od ujeda insekata

Znate i same da nam ovi prolećni dani, koliko sunca i lepog vremena donose, isto tako i razne insekte. Redovno se borimo protiv njih, raznim sredstvima, koje nalazimo u apotekama, a ni ne sluteći koliko efikasnih i dobrih elemenata zaštite ima u prirodi.

Složićete se da su komarci ‘najdosadnija mala stvorenja’, koja će uskoro početi da nas muče i ostavljaju tragove po telu. A, da ne pričamo tek o tome, kakvi sve izvori ‘bolesti’ mogu biti, i neprijatan svrabež ostavljati.

Predstavljamo vam biljke, koje i te kako mogu poslužiti u službi zaštite od ujeda insekata. Zaista su se pokazale kao efikasne …

  1. Lavanda. Kao cveće veoma prijatnog i lepog mirisa, koje služi i za ulepšavanje unutrašnjosti kuće, terase, divne boje, ima joše jednu svrhu- zaštite. Svojim mirisom sprečavaće prilazak mušica, komaraca i drugih insekata. A, eterično ulje lavande, naneto na vašu kožu, štitiće od prilaska i ujeda ‘dosadnjakovića’ .
  2. Matičnjak. On važi za glavnog rasterivača insekata.  Eterično ulje se pokazalo kao odlično rešenje, i zbog sastava, boje i mirisa. A, u slučaju da vas je već ujeo insekt, možete ubrati svež list matičnjaka i namazati ga na mesto ujeda.
  3. Tamjanika. Jedna veoma egzotična i privlačna biljka, prava je opasnost za insekte, komarce pogotovo. Miris eteričnog ulja tamjanike, predstavlja smrt za raznorazne insekte.
  4. Bosiljak. Preporučuje se da se saksija bosiljka drži na prozoru, i da se s vremena na vreme poprska vodom, kako bi se njegova aroma širila. Insekti izuzetno ne podnose njegov miris, tako da će što dalje biti od unutrašnjosti vašeg doma.
Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ