MAMA I DETE     18.03.2017.

Pripreme za porođaj

Kada kažemo- pripreme za porođaj, pretpostavlja se da se radi o samom činu porođaja. No, izuzetno je važna, psihofižička priprema pre samog čina.

Trudice koje se prepuste njoj, u velikoj meri mogu doprineti svojoj bebi da lakše dođe na svet. Ovaj vid pripreme ima za cilj da buduće mame upozna sa samim procesom porođaja i njihovom aktivnom ulogom u istom.

Vi, pre svega, kroz trudnoću treba da se upoznate sa znacima koji vam govore da je porođaj počeo i krenete u porodilište. Da znate faze porođaja kroz koje ćete proći, da biste mogle na pravi način da reagujete i učestvujete. Mnoge dame koje se prvi put porađaju, budu iznenađene kada shvate da se porođaj neće obaviti za pola sata, sat vremena, već da može trajati i po par sati, dva dana. Bitno je, da ste i o tome obaveštene. Zatim, koje medicinkse procedure se primenjuju, i kako vi treba da ih pratite.

 

Predstavljamo vam kako izgleda psihofizička priprema:

  • Ako ste se ikada na momenat zapitale, da li je u redu praktikovati fizičku aktivnost u toku trudnoće, da. Veliko da! Redovno vežbanje poboljšava tonus mišića i disanje. Umanjuje rizik od proširenih vena, povišenog pritiska, porasta telesne težine. Fokus treba staviti na jačanje mišića koji su bitni za porođaj, tj. trbušne i mišiće karličnog dna. Ali, naravno, aktivni budite pod nadzorom fitnes trenera, koji je edukovan za rad sa trudnicama ili fizioterapeuta.
  • Da biste poboljšale snabdevanje organizma kiseonikom, veoma je važno da praktikujete vežbe disanja. U toku trudnoće i tokom samog porođaja. Bitno je da se upoznate sa disajnom muskulaturom i načinima korišćenja. Kada savladate tehnike disanja, koje treba da primenite u toku porođaja, znatno vam mogu pomoći u smanjenju bola pri kontrakcijama.
  • Savladajte tehnike relaksacije, kao što su otklanjanje straha, bola i napetosti. I sve to naravno uz stručno lice.
  • I za kraj, tehnike napinjanja su od najvažnijeg značaja, da bi se beba pravilno ‘istisnula’ iz porođajnog kanala. Uvežbavajte te tehnike, što češće.

Veoma važno:

  • Pravo vreme za započinjanje psihofizičke pripreme bi trebalo da bude od 24. do 26. nedelje trudnoće. Iz razloga, da trudnica može na pravi način da odreaguje na kontrakcije, tj. da odgovori na njih disanjem, a ne grčenjem.
  • Da nauči da vlada tehnikama relaksacije, pre hormonskih promena, koje dovode do omekšavanje tetiva i zglobova.
  • Potrebno je da čas psihofizičke aktivnosti traje sat, do sat i po vremena, i da se obavlja dva, tri puta nedeljno
Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ