LEPOTA&ZDRAVLJE     08.04.2017.

Priprema za leto: Solarijum DA ili NE

Na samu pomenu solarijuma, svi mahom odreagujemo negativnom reakcijom. Bliži se leto, i sve žarko želimo da na neki način pripremimo kožu na uzavrelo sunce, koje nas čeka. U dosta navrata se oduševimo, kada vidimo i kako nam odeća stoji na potamnelom telu. Pa, tu se zapitamo… Da li posetiti solarijum, bar dva, tri puta, čisto stvoriti podlogu? Možda samo na 5 minuta? Ili je to loša ideja?
Tu smo da vam razrešimo sumnje. Bez pogovora, postoje loše strane solarijuma, ali isto tako i one dobre, doduše, u manjini su. U nastavku pročitatjte o čemu se radi …

 

Loše strane solarijuma

 

 1. Povećan je rizik od dobijanja raka kože.  Štetno UV zračenje solarijuma može biti dvadeset puta veće, od popodnevnog, letnjeg sunca. Razna istraživanja su pokazala, da postoji mogučnost, čak i oko 85% da osobe koje redovno koriste solarijum, dobiju rak kože. Ako, imate mladeže, izbegavajte posetu istom.
 2. Ubrzava starenje i nastanak bora. Iako vam koža izgleda preplanulo i privlačno, sve češće izlaganje solarijumu, pa čak i suncu, će vas dovesti do tih negativnih estetskih svojstava.
 3. Higijena. Ako imate i najmanju ranu, posekotinu, bakterije koje se mogu namnožiti u solarijumu, se direktno ‘lepe’ za njih. Postarajte se da, kada već plaćate, bude i dezinfikovano, pogotovo ako se radi o ležećem solarijumu. Preporuke, sve češće su, da tražite stojeće solarijume.
 4. Zavisnost. To je vrlo česta pojava među korisnicima. Sama svest kako vam telo privlačnije izgleda, i sva garderoba vam mnogo bolje pristaje i izgleda na vama, vodi vas ka tome da postanete stalni korisnik. I da se ni u kom slučaju ne odričete preplanulosti, nebitno koje je godišnje doba u pitanju.

Dobre strane solarijuma

 

 1. Uvećava postojanje vitamina D, koji je izuzetno važan za našu psihu i imunitet.
 2. Podstiče cirkulaciju i protok krvi.
 3. ‘Čisti’ kožu od akni i bubuljica. Ako imate problem sa tim, minimalan boravak u solarijumu vam može pomoći da ih se, na zavidnom nivou, rešite.

 

Želimo da vam predočimo i nekoliko SAVETA:

 

 • Pre svega odredite kakav je vaš tip kože. Postoje razne metode za to. Da biste znali koliko smete da boravite unutra, koliko puta mesečno i da li uopšte smete.
 • Osobe ispod 16 godina, ne bi trebalo da posećuju solarijum.
 • Izbegavajte tuširanje pre sunčanja, jer je koži potrebna prirodna masnoća, koja omogućava elastičnost i vlagu. A, isto ga izbegavajte i dva sata, nakon sunčanja, da bi boja bila što postojanija.
 • Od intimnog veša, brus se striktno preporučuje, jer štiti bradavice od štetnog zračenja.
 • Na koži, pre sunčanja ne biste trebali da imate bilo kakve kozmetičke preparate (kreme, ulje, šminku, parfem itd).
 • Nosite zaštitne UV naočare, jer UV zračenje može da ošteti očnu mrežnjaču.
 • Prva dva, tri tretmana u solarijumu ne bi trebali da budu duža od 5 minuta.
 • Bilo bi poželjno posle sunčanja naneti na kožu neku hidrirajuću kremu.

 

 

Ako već ne želite da se odreknete poseta solarijumu, preporuke su da ga ih, bar, svedete na minimum, drage dame.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ