LEPOTA&ZDRAVLJE     27.05.2017.

Pridržavajte se ovih saveta za pravilnu oralnu higijenu

Blistav osmeh pokazatelj je zdravlja, nege, dobre oralne higijene i zasigurno ono što svi želimo da posedujemo. Nije težak ni naporan put do savršenih zuba, samo treba sprovoditi ispravan režim, koristiti kvalitetne proizvode i naravno, redovno odlaziti kod stomatologa.

Kada je reč o izboru četkice za zube, uložite u njen kvalitet, bilo da se odlučite za klasičnu, električnu ili interdentalnu koja se koristi kao dopuna klasičnoj (ova vrsta doseže do kritičnih predela, temeljno čisti i uklanja naslage, a za najbolje rezultete treba je koristiti svaka 2 dana). Pranje zuba treba se obavljati tri puta dnevno u trajanju od minimum 3 minuta.

U negu obavezno treba uvrstiti i konac za zubekoji uklanja hranu sa teško dostupnih mesta kojane može doseći četkica, a birajte tanje kako bi lakše prodrli između zuba.

Tečnosti za ispiranje usta upotpunjuju proces, a imaju različite namene – neke samo osvežavaju dah, druge štite od karijesa (one koje sadrže fluorid), postoje posebne tečnosti namenjene osobama sa problematičnim desnima, izbor je na vama.

Kada je u pitanju pasta za zube, najbolje je birati one bez fluora, paste sa prirodnim sastojcima. Organske paste mogu izuzetno povoljno uticati na kvalitet i zdravlje zuba. Ono na šta posebno treba obratiti pažnju je sastav, a u tome će vam jednostavno pomoći kvadratić na pakovanju. Njegova boja ukazuje na to od čega je sastavljena pasta, da li sadrži prirodne komponente ili hemikalije. On se nalazi u donjem delu na poleđini, a evo šta određene boje predstavljaju:

  • Zeleni kvadrat – potpuno prirodni sastojci
  • Plavi kvadrat – prirodne materije i lekovi
  • Crveni kvadrat – prirodne materije i hemikalije
  • Crni kvadrat – samo hemikalije

Neophodno je obratiti pažnju i na ishranu, izbegavati šećer i namirnice koje pogoduju gubitku bele boje i štetnosti zuba, grickalice i industrijske prerađevine.

Podrazumeva se poseta stomatologuna svakih 6 meseci. Na taj način ćete izbeći komplikovane procese lečenja zuba, jer, prevencija je uvek najbolje rešenje.

A kako biste izbelili svoje zube, recept od prirodnih sastojaka vam može izuzetno pomoći ako ga redovno koristite. Potrebno je pomešati malo kurkume i kokosovo ulje (jednu do dve kašičice) i ovom smesom četkati zube 2-3 minuta. Jednostavno isprati vodom, a koristite je 3 puta nedeljno. Rezultat će vas oduševiti!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ