LIFESTYLE     04.04.2017.

Predsednički izbori – ženska strana medalje!

Glavna tema proteklih meseci su svakako bili predsednički izbori. Verovatno vam je svima dosta izborne kampanje I niste mogli da dočekate predizbornu tišinu. Međutim, pravo na izbor je prednost demokratije i trebalo bi da bude dostupno svakom, bez ikakve diskriminacije. Ne tako davno, ovo pravo je bilo nedostižno za polovinu svetske populacije, tačnije za žene.

Nažalost,danas mnoge žene svoja politička prava uzimaju zdravo za gotovo i zato nije na odmet da se u kratkim crtama podsetimo o tome kako je izgledala borba za žensko pravo glasa. Borba je prava reč koju treba koristiti, jer žene nisu „dobile”pravo glasa, već su se same izborile za pravo da glasaju! To su bili prvi i veoma značajni koraci ka postizanju ravnopravnosti između polova, i ako i dalje postoje delovi sveta u kojima žene nemaju pravo da biraju ili da budu birane.

Kao što većina vas zna, Novi Zeland je prva zemlja u kojoj su žene mogle da glasaju još 1893., dok su se drugarice u Jugoslaviji za to pravo izborile ne tako davne 1945. godine! Zamislite, pre samo sedamdesetak godina, niste mogli da glasate ako ste se rodili kao žena. Položaj žena u politici je bolji negošto je bio, ali da li je zaista na zadovoljavajućem nivou? Kako to da još uvek nismo imali premijerku ili predsednicu? Doduše, ove godine smo imali kandidatkinju za predsednikaSrbije – Danijelu Sremac, o kojoj nije bilo previše medijske galame, tako da je njena kandidatura prošla manje više nezapaženo.

Žene koje su se glasno borile za žensko pravo glasa i protiv tadašnje društvene represije usmerene ka ženama su bile poznate pod nazivom „sufražetkinje“. One su često bile izlagane ruglu i sam izraz sufražetkinje se često koristio kao uvreda.

Pokret sufražetkinja je bio najaktivniji u Americi i VelikojBritaniji, gde su žene koje su učestovale u borbi za ljudska prava, često koristile i nasilna sredstva kako bi postigle svoj cilj! Ako vas interesuje ova tema, koja bi trebalo da bude važna svim ženama, možete pogledati filmove Iron Jawed Angelsiz 2004.sa oskarovkom Hilari Svenk u glavnoj ulozi i Suffragette u kojoj glumi i genijalna Meril Strip iz 2015. godine. Filmovi poput ovih, postoje kako bi nas podsetili na odlučnost i istrajnost koju su žene pokazale kako bi dokazale da zaslužuju pravo glasa.

Bez obzira za koga želite da glasate, izađite na izbore, ne samo ovogodišnje, već i na svake naredne koje nas očekuju u budućnosti. Učinite istorijsku borbu žena smislenom time što ćete iskoristiti svoje pravona izbor!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ