LIFESTYLE     15.03.2016.

Predrasude o treningu

Neke od njih nastaju iz straha ili nepoznavanja materije, a neke su zapravo samo izgovori da se propusti trening. 

U današnje vreme obaveze nam nekada ne ostavljaju prostora da se više posvetimo sebi, pa ipak, uz dobru organizaciju sve se može. A kako bismo tome pristupili na pravi način, za početak se treba osloboditi nekih predrasuda koje su prisutne kod većine žena.

  1. Ne koristim tegove jer ne želim da se nabildujem

Tegove ne koriste samo muškarci, naprotiv. Koriste ih i žene i pritom izgledaju veoma ženstveno i lepo oblikovano. Ženski fitness modeli koji se time bave profesionalno ulažu veoma mnogo truda, treniraju naporno i pridržavaju se specijalne ishrane, pa čak i tada postepeno i teško povećavaju tonus mišića.

jjj

Korišćenje tegova podstiče sagorevanje masti, a mišići će se konačno aktivirati i dobiće čvršći i ,,zategnut’’ izgled. Zar to nije upravo ono što želite? Ukoliko imate višak kilograma, nemojte čekati da smršate da biste uzeli tegove u ruke, to nema apsolutno nikakve veze. U kombinaciji sa zdravom ishranom  samo se ubrzava proces, a kada budete počele da primećujete rezultate potpuno ćete poludeti za treningom! Korišćenje tegova i zdrava ishrana- fit i seksi figura.

2. Preterano korišćenje trake za trčanje kao zamena za zdravu ishranu

Tačno je da traka pomaže ukoliko osoba ima problem sa gojaznošću, ali trčanjem se ne može postići magični efekat eliminisanja svih masnih naslaga koje i dalje svakodnevno stvaramo. Da bi se postigao željeni rezultat, pre svega treba promeniti ishranu, koja ima čak 80% udela u zdravom načinu života i fit izgledu. Poželjno je održavati kondiciju, ali umesto besomučnog trčanja, uvrstite i vežbe sa tegovima, vežbe snage i izdržljivosti. Na kraju treninga manje ćete biti iscrpljeni, a kvalitetnije ćete iskoristiti vreme.

sporty-woman-gym-fitness1

3. Žene rade samo donji deo tela

Najkritičnije zone uglavnom su stomak i noge, zbog čega se gotovo zaboravlja na gornji deo tela. Međutim, kako bi se telo razvijalo srazmerno, postoji još pregršt vežbi, kako za ruke, ramena, tako i za leđa, koje je neophodno uključiti u treninge. Strah od prevelikih mišića je bezrazložan jer, sve i da to želite, potrebno je mnogo više truda i vremena kako bi se mišići toliko razvili.

sl

Uvek možete kombinovati, ali kako bi efekat bio pravi, najbolje je odrediti kada ćete koji deo tela raditi. Ako danas radite noge, biceps i triceps, na sledećem možete recimo leđa i noge. Kada postoji cilj i plan koga se pridržavate, uspeh neće izostati.

4. Magični rezultati

Svi ti prezgodni modeli koji su smršali za samo nedelju dana…zvuči nestvarno. Naravno da jeste. Programi i preparati koji nude brzo rešenje u većini slučajeva pokazalo se kao kratkotrajno ili je izazvan suprotan efekat. Isto važi i za pojaseve koji se nose oko stomaka. Sve što se dobija je gubitak vode, koja se kasnije nadoknadi. Naslage na stomaku mogu se redukovati isključivo uz treninge i pravilnu ishranu.

U drugoj grupi nerealnih želja su i pogrešna očekivanja u vezi sa treninzima. U pitanju je proces i zato je potrebno strpljenje i disciplina. Nemojte odustati već posle mesec dana, jer za stvaranje nove navike potreban je 21 dan, a dovoljan je  samo jedan dan da tu naviku izgubite. Krenite u izazov sa prijateljicom, sestrom ili mamom, zabavnije je, i lakše.

Woman-Gym-Holder

Za sat vremena vežbanja uvek se može naći vremena, bilo to u teretani ili kod kuće, a na internetu možete pronaći ogroman broj video zapisa koji će vam dati ideju od čega da počnete. Ne samo da ćete fizički izgledati lepše, već ćete poboljšati raspoloženje i koncentraciju.

 

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ