LEPOTA&ZDRAVLJE     14.08.2016.

Pravilnom ishranom do izvanrednih rezultata

Svima nama je cilj  da imamo savršenu liniju,  da budemo vitki, lepi a uz to i zdravi. Svakodnevni trening je odlično rešenje, ali sa poslovnim i životnim obavezama, stresom i svakodnevnicom nije lako postići željene rezultate. Što da radimo?!

Poznato je još od antičkih vremena kako je zdrava prehrana osnova zdravog duha i zdravog tela. Mediteranska dijeta koja je na jelovniku država poput Italije, Španije i Grčke je uvrštena u Unescovu listu radi svoje dobrobiti na ljudsko telo i psihu.

IMG-20160120-WA0003

Mediteranska dijeta

Mediteranska dijeta sastoji se većinom od svežeg sezonskog voća i povrća. Najbolje da se jede sirovo ili samo malo kuvano na pari da ne izgubi svoja energetska svojstva.

Nikako ne biste smeli pohati ili peći na ulju povrće jer tako gube sve vitamine.

Crveno meso trebalo bi jesti samo jednom nedeljno dok se daje prednost belom mesu    (kokošje meso ili ćuretina).

Ribu možete jesti vrlo često jer  je bogata s Omega3 koji je jedan od primarnih elemenata pri očuvavanju vašeg zdravlja, naročito srca i krvnih žila. Riblji proizvodi su poznati i po činjenici da ne debljaju te su izvrsni za dijetu.

Koristite mnogo začina poput bosiljka, ruzmarina, peršuna i lovora. Limun koristite za kiselost jela i salata u količinama kojima želite jer je vrlo zdrav.

Iako mnogi kažu da je mediteranska dijeta puna masnoća, sve su te masnoće prirodne i neštetne jer jedini izvor im je extra devičansko maslinovo ulje. Sve ostale masti se ne koriste u ovom načinu prehrane.

Poželjno je meso i ribu staviti na roštilj tako da višak masti pada direktno na vatru a sočnost mesa ostane izvanredna.

 

Voda i trening

Svakako uz mediteransku i ispravnu prehranu nemojte zaboraviti piti vodu koja je zlato za naše telo i zdravlje. Dozvoljena nam je jedna čaša vina uz obrok ali svakako izbegavajte alkohol u velikim količinama jer deblja i stvara masne naslage na telu. Nemojte stavljati ni previše soli koja „dehidrira“ vaše telo i poboljšava stvaranje celulitnih naslaga.

Ako imate mogućnosti svakako nemojte izbegavati gimnastiku, vožnju bicikle ili duge šetnje koje su dobre za naše telo ali hrane i naš duh.

Pravilna ishrana uz mediteranski način dijete neće biti problem jer se ne morate odreći baš ničega. Pazite ipak na porcije i unos masti.

 

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ