LEPOTA&ZDRAVLJE     13.08.2016.

Pravilna upotreba prajmera za lice

Profesionalni šminkeri tvrde da se tajna blistavog tena krije u jednom proizvodu. To nije ni hidrantna krema, ni tonik, ni sredstvo za piling. Superlativ ide proizvodu koji je u potpunosti očarao planetu – prajmeru za lice.

Prajmer za lice je, najjednostavnije rečeno, baza, osnova šminkanja. Nanosi se pre tečnog pudera i korektora. Zbog toga što dolazi u direktan kontakt sa kožom lica obogaćen je sastojcima koji hidriraju, hrane ili oporavljaju kožu lica. Osnovna uloga prajmera je ipak ta da „zadrži“ šminku što duže na vašem licu i da izjednači ten, vizuelno smanji i popuni pore, zagladi bore i sl.

U zavisnosti od različitih tipova kože i njenih potreba na tržištu se nalaze i različite vrste prajmera za lice. Cene ove kategorije proizvoda značajno variraju, pa se tako u drogerijskom rangu mogu naći prajmeri od 300 do 1500 dinara, dok high-end brendovi „drže“ jače cene koje dostižu čak i 10000 dinara!

Ukoliko imate masnu kožu lica koja je sklona nepravilnostima birajte prajmere koji u sebi ne sadrže uljane komponente. Kada je o reflektujućim česticama u prajmeru reč, takve forme treba da odaberu dame sa normalnim tipom kože, dok teže strukture treba da se nađu na listi za kupovinu devojaka sa suvom kožom lica.

Na tržištu su dostupni prajmeri za lice u zelenoj boji koja je odlična za vizuelno umanjenje nepravilnosti – akni, flekica, ožiljaka i rozacee.

Mnoge dame su nas pitale da li je prajmer za lice uopšte potreban proizvod na kozmetičkom stočiću i evo šta mi kažemo – devojke sa suvom kožom lica treba da koriste prajmer. On će osigurati „popunjavanje“ suvljih delova lica koje šminka neće istaći tokom dana. Što se masne kože lica tiče, prajmer nije neophodnost jer šminka nema tendenciju da „sklizne“ ali je preporučljivo naneti prajmer radi optičkog umanjenja pora i nepravilnosti na koži. Ne nanosite ga svakodnevno na kožu već onda kada je potrebno da zablistate i da vam šminka više sati izdrži na licu.

Još jedna velika nedoumica je da li prajmer nanositi pre ili posle dnevne kreme za lice. Ne dajte da vas naziv prajmer zbuni – prvo operite lice, očistite losionom, nanesite dnevnu kremu prilagođenu tipu i potrebama kože, pa tek onda nanesite prajmer i šminkanje nastavite uobičajeno.

Uvek odaberite proizvod koji ne sadrži denaturisani alkohol, mineralna ulja, parabene, tečni parafin i ftalate.

 

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ