LEPOTA&ZDRAVLJE     25.12.2016.

Pravilna nega kose u hladnim danima

Mi, žene, najbolje razumemo jedna drugu koliko nam je kosa važna. To, da ako nam kosa nije savršeno čista, savršeno ošišana, vezana, očešljana, a posebno zdrava i negovana, mi možemo obući najlepšu haljinu, našminkati se kao nikada, i opet nećemo biti zadovoljne. A da ne pričamo o tome koliko je moćno oružje za zavođenje, i koliko naše jače polovine vole da je dodirnu, ili zagnjure glavu. Najčešća zabluda jeste da se kosa najviše oštećuje i isušuje leti, a zimi je nekako zanemarimo. A zatim se desi da dođu lepi dani, a mi shvatimo da nam je kosa užasna, i onda najčešće strada nekoliko centimetara, i novčanik. Da se tako nešto ne bi dešavalo, potrebno je da vodite računa o njoj tokom cele godine, s tim što se zimi neguje malo drugačije nego leti.

Delimo sa vama nekoliko osnovnih saveta, kojih bi trebalo da se pridržavate:

-Sneg, vetar, suv vazduh, i još mnogo faktora, zimi ekstremno isušuju kosu.  Pa još često korišćenje fena, pegle… Posebno šampona koji čestom upotrebom izazivaju suvoću vlasišta, jer uklanja prirodna ulja. Zato izbegavajte svakodnevno pranje kose. Ako primetite da nije baš najčistija, ali ne baš evidentno, izgurajte dan (Savet: dečiji puder je odličan da se to zamaskira), i operite kosu uveče. Još jedan plus je što ćete moći da je pustite da se osuši prirodnim putem, dakle manje gorenja, a biće mekša i zadržaće lepši miris.

-Birajte blage šampone, bazirane na što prirodnijim sastojcima. A neka regenerator ima jako hidrantno svojstvo, i koristite ga pri svakom pranju. Vruća voda? Veliko ne. Ali ako baš uživate u tome, onda bar isperite kosu hladnijom vodom, kako bi zadržala vlagu.

-Nemojte misliti da ste kod kuće bezbedne, jer nema vetra. Zahvaljujući tome što volimo da nam je toplo, i što tokom zimskih meseci stalno greju radijatori i grejalice, vazduh je suv. Utiče na ceo organizam, pa tako i na kosu. Zato koristite ovlaživače vazduha, ili barem držite posudicu sa vodom na radijatoru, kako bi voda isparavala po prostoriji, i vodite računa da nije prazna. Takođe, pobrinite se za to da pijete dovoljno vode.

-Kada ste napolju, zaštitite kosu kapom ili šalom. A kada birate kapu, neka to bude neka sa postavom od mekog i nežnog materijala, jer vuneni i grubi materijali iritiraju teme, i doprinose isušivanju. I potrudite se da nikada ne izlazite sa sveže opranom kosom napolje. Iako mislite da ste je dobro osušili – niste. Ako ste baš u žurbi i morate, onda neka vam se vide samo oči. To je omiljeni savet naših baka i mama, koji obožavamo da ignorišemo.

-Maslinovo ulje! Sjajan tretman iz kuhinje, koji će za samo dvadesetak minuta nahraniti i vlasi i kožu glave, a i pobrinuti se za višak peruti ukoliko je tu. Još ako mu dodate malo avokada, imate savršenu masku za nekoliko sekundi. Kokosovo ulje ili žumance takođe mogu biti sjajna hrana za kosu, čiji će se rezultati nakon redovne upotrebe zasigurno videti.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ