LIFESTYLE     18.08.2016.

Pratite signale tela tokom sporta – Kako sam se rešila kurjeg oka

Dok se nisam ozbiljnije počela baviti fizičkom aktivnošću, nikad nisam imala problema sa stopalom. Vežbala bih određeni period, pa bih stala, i tako sve iznova. Moja ljubav prema sportu vremenom je rasla, a moji zahtevi da se osećam bolje u vezi sebe bivali su jači. Počela sam svakodnevno da idem u teretanu  i da radim zahtevnije vežbe. Bilo mi je teško, osećala sam umor i malaksalost. Kasnije sam uvrstila u treninge razne vrste skakanja. Iako sam nosila udobnu sportsku obuću, primetila sam na stopalu čudnu pojavu, sa kojom se ranije nisam susretala. Neznanje o kakvoj vrsti pojave je reč mi je odvuklo pažnju, tako da sam određeni period zanemarila stopalo i bol koji me je pritiskao, gotovo svaki dan.

Dani su prolazili, a pojava počela širiti. „Bacila“ sam se na istraživanje i shvatila da je zapravo reč o kurjem oku, neugodnoj pojavi. Najčešći uzroci kurjeg oka jesu neudobna obuća i neprestano izlaganje noge naporima koji se javljaju usled fizičke aktivnosti. Rešenje za uklanjanje neprijatne izrasline našla sam u raznim flasterima, namenjenim upravo za to. Međutim, to mi nije pomoglo. Bilo mi je lakše da trpim bol, nego da ga trpim prilikom ukoliko bih se odlučila da ga hirurški odstranim, tako da sam nastavila da ga ignorišem.

Prošlo je gotovo godinu dana. Moje suočavanje sa kurjim okom došlo je onog trenutka kada je udvostručilo svoju dimenziju. Sada sam umesto jednog imala dva. Poprimilo je čudan oblik. Bilo je otvoreno, a u unutrašnjosti  se moglo videti bezbroj dlaka, koje kao da su iz njega rasle. Osim toga, na nožnom prstu pojavilo se šest do sedam kurjih očiju. Pomislila sam da je u pitanju neka vrsta infekcije. Zabrinula sam se. Nisam potražila pomoć od stručnjaka koji se bave pedikirom. Izgledalo je da je jedino rešenje hirurška intervencija, a to mi je ubrzo i bilo potvrđeno. Prepisano mi je strogo mirovanje, i rastvor-clavex. Od nje mi je na trenutke izgledalo kao da se stanje pogoršava, pa sam ga na svoju inicijativu prestala koristiti.

Nisam želela da se izlažem „nožu“. Odlučila sam da lek potražim u alternativnoj medicini. Počela sam sa korom od banane, ali od nje mi se samo boja promenila, a oblik i dimenzija su ostali isti. Surfovanjem Internetom naišla sam na biljku čudotvorku – čuvarkuću. Celu godinu trpljenja bola rešila sam za manje od nedelju dana. Verujem da sam uz njenu pomoć i uz pomoć slane  morske vode, uspela da dostignem efekat da sam koren kurjeg oka ispadne kao rukom odnešen bez imalo bola. Naime, uveče pred spavanje, iz lista čuvarkuće bih istisnula par kapljica soka na bolno mesto. Sačekala bih nekoliko minuta da koža sve upije, a zatim bih isti list stavila na kurje oko, prekrila gazom i ostavila tako celu noć. Ujutru bih ponovila isti postupak, samo sa novim listom. U početku mi se činilo kao da ništa ne pomaže. Izgledalo je isto, bez napretka. Ali kad sam nakon pet do šest dana korišćenja „čudotvorke“ otišla u slanu morsku vodu, mrtav deo kože je omekšao i bio spreman da se skine. Kasnije mi je i hirurg potvrdio da je bespotrebno izlaganje operaciji, te da problema nema.

Moj savet Vama jeste da ne zanemarujete nuspojave koje se mogu pojaviti prilikom preteranog izlaganja fizičkoj aktivnosti , ma koliko god one male bile i beznačajno izgledale. Nemojte raditi ništa na silu i pokušavati da problem rešavate na svoju ruku, a da se pre toga niste informisali. Ovo je jedan blaži primer reagovanja tela na neprestano izlaganje skakanju, trčanju i drugim vrstama pritisaka.

Budite umereni u svemu, pa i u sportu. Imajte male ciljeve . Pratite signale tela tokom sporta, jer je uvek „bolje sprečiti nego lečiti“.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ