LEPOTA&ZDRAVLJE     01.07.2016.

Prakticni saveti za letovanje

Kažu da je najbolje učiti iz vlastiith grešaka. E pa, mi kažemo- učite iz naših grešaka i poslušajte naše savete šta da ponesete na letovanje.

Na prvom mestu bi svakako trebalo da proverite da li su vam svi dokumenti važeći, naročito ako ostajete duže ili putujete u zemlje za koje vam treba viza. Ponesite dosta OTC lekova sa sobom, napravite sami malu putnu apoteku. Probiotici, paracetamol ili neki drugi analgetik, tablete protiv povraćanja, stalna terapija ako je imate, flasteri, etanol, mlijeko za sunčanje, mast za ujede i osip (Fenistil, Synopen,…), mleko posle sunčanja i obavezno neko sredstvo za opekotine (tipa ESI-gel sa uljem čajevca i aloe verom).

Razmislite da uplatite putničko zdravstveno osiguranje. Takav tip osiguranja ne košta puno a povrat novca će vam značiti jer su zdravstvene usluge u inostranstvu mnogo skuplje nego kod nas. Pare uvek podelite u par delova i držite na različitim lokacijama. Predstrožnosti nikad dosta.

Ponesite eksterni punjač za vaš smartfon. Većina baterija se brzo troši, a posle toliko selfija sigurno će biti gotove za par sati. Ako ste na plaži, eksterni punjač će vam olakšati a mogu da napune bateriju potpuno nekoliko puta.

Vodootporna kozmetika je vaš saveznik na moru. Vodootporna maskara je imperativ osim ako ne želite da izgledate kao panda. Puder bi trebalo da bude vodootporan i nekomedogen,a najbolja solucija jeste da uopšte ne stavljate puder. Moja preporuka odličnog vodootpornog pudera jeste Shiseido Sun Protection tečni puder. Za duge  letnje žurke i možda duge letnje poljupce obavezni su i dugotrajni ruževi. Možete ih pronaći u raznim drogerijskim brendovima, od Golden Rose do Urban Decay.

Resized-VV7QE

Još jedan saveznik je i suvi šampon za pranje kose, za sve one dane kada vam kosa bude polumasna do navečer iako ste je ujutro oprali. Topla preporuka za Batiste Blush.

Nemojte da nosite puno odeće sa sobom jer većinu vremena provedete na plaži u kupaćim kostimima. Tu su uvek i prijateljice da vam nešto posude. Trudite se da  stalno nanosite kremu sa visokim zaštitinim faktorom i da imate kvalitetne naočare koje će vas provereno zaštiti od sunca.

Ako putujete sa bebom, ne zaboravite da bebinu kožu uvek isperete običnom vodom kada izađe iz vode. Osim garderobe, pelena, kolica, igračaka, suncobrana, za bebu potrebno spremiti i putnu apoteku koja bi trebalo da sadrži sirup za snižavanje temperature, fiziološki rastvor i pumpicu za nos, kapi za nos za decu.

Traveling-Pharmacy-4

Ako prvi put putujete avionom, dobro proučite koliko vaša avionska kompanija dopušta da ponesete prtljaga. Na svakoj stranici vam pišu dimenzije i najveća kilaža chekiranog prtljaga kao i ručnog. Nemojte da zaboravite pravila o unošenju tečnosti u avion. Raspitajte se koliko ranije morate doći na aerodrom (standardna praksa je 1-2h).

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ