LIFESTYLE     19.08.2016.

Postoji li moja srodna duša?

Pitanje srodnih duša može biti veoma romantično i bajkovito, ali i patetično i nelogično, a sve u zavisnosti od naše percepcije.  Postoje oni koji veruju da svi imamo srodnu dušu koja negde daleko od nas luta i čeka trenutak kada ćemo se sresti. S druge strane imamo  i one za koje je pojam srodnih duša mit u koji ne žele da veruju. Meni se čini da ova tema nema univerzalni odgovor, ali nosi sa sobom bezbroj pitanja. Hajde da bar na trenutak zastanemo i pomislimo da postoji naša srodna duša i ne samo ona, već i datum i mesto gde ćemo je sresti. Budimo bar na kratko režiseri sopstvenog života. Kako bi izgledala vaša srodna duša?

 

Da li bi bila ista kao vi? Ili odgovor na ovo pitanje glasi: „Ma jesi li luda?“.  Da možete da birate da li biste je slučajno sreli u prodavnici ili bi susret morao biti filmski? Da li biste više voleli da je duhovita i vesela osoba, ili biste te osobine žrtvovali za bolji materijalni status i siurnost? U izboru izmedju lepote i inteligencije ko bi imao prvenstvo? Da li biste voleli da joj budete prva ljubav ili vas to plaši? Ako biste mogli da birate da li bi voleli da je vaša srodna duša već bila ostavljena, povređivana i razočarana ili biste je sačuvali od svega toga? Kada biste znali da postoji, koliko toga biste bili spremni da uradite da do nje dođete? U kojoj godini biste je upoznali? I ko je uopšte vaša srodna duša? Ona osoba sa kojom ste potpuni? Vaš najbolji prijatelj? Osoba sa kojom se razumete bez da i jednu reč progovorite? Da li vas taj neko mora voleti više od svih ili je to neko pred kim ste apsolutno svoji? Da li srodna duša važi samo za zauvek i gubi licencu ako se rastanete? I šta se tada dešava, da li onda tražite novu srodnu dušu i tako u krug? Znači li to onda da srodne duše imaju rok trajanja?

Istina je da samo sebe imamo za zauvek. Ljudi su socijalna bića i prirodno je da su im potrebni drugi ljudi. Prirodno je da postojimo da bi sklapali prijateljstva, veze i druge vrste odnosa. Međutim, sa drugima ćete ostvariti sreću tek kada nadjete sopstveni sklad. Onda kada naučite da uživate u vremenu provedenom sa samim sobom, kada sami sebi stvorite harmoniju, bez da to od nekog drugog očekujete. Tada ćete u drugima prepoznati sebe, to će biti više od upoznavanja i više od srodne duše. To će biti neka nova dimenzija i čista emocija, jer nećete tražiti nekog da kompenzuje vaše slabosti, ispuni vaša očekivanja i podrži svaki vaš pokret. Bićete sami jedno celo koje funkcioniše savršeno sa drugom celinom koja joj nije ni navika ni potreba, već njen prvi  i jedini izbor.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ