LIFESTYLE     05.08.2016.

Popravite dan uz dobru knjigu

Zaista je neverovatna činjenica koliko je čitanje korisna terapija za otklanjanje napitosti, stresa, depresije, ali i za jačanje mentalnih sposobnosti. Kao i svaki deo našeg tela, koji zahteva vežbe i trening radi dobre fizičke forme, neophodno je pozabaviti se i intelektualnim aktivnostima.

Poznato je da problemi, zabrinutost, stresne situacije, najviše utiču na raspoloženje i da vremenom mogu ugroziti mentalno zdravlje. Na ovu i slične teme rađene su mnogobrojne studije, međutim, iznova se pokazuje kako je čitanje terapija koja poboljšava funkcije mozga. Nista nije bolje i jednostavnije, nego kada svakodnevne probleme utopite u dobru knjigu na kraju napornog dana.

Čitanje ne samo da smanjuje stres, već je dobro i za relaksaciju. Mnogi psihoterapeuti kažu: “čitajte pre spavanja”. Prijatan čaj uz lako štivo uvek je dobra terapija za opuštanje i postizanje boljeg sna; bolji san pomaže da ostanete zdraviji i odmorniji.

Studija koju je sproveo Rush University Medical Centre pokazuje da čitanje stimuliše aktivnost mozga i znatno usporava progres alchajmerove bolesti.

Čitanjem poboljšavate sposobnost komunikacije, postajete elokventniji, brže razmišljate, donosite odluke i reagujete, postajete stručniji i više informisani. Informisanost, kao i posedovanje znanja o određenim temama utiču i na jačanje samopouzdanja. Dok čitate poboljšavate svoj rečnik, upoznajete nove termine, razvijate svoj jezik i sposobnost pisanja. Prednost čitanja je rađanje novih ideja i podsticanje kreativnosti.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ