MODA     05.09.2016.

Pogledajte – Kratka istorija ženskog odela

Vreme kada bi se neka poznata ličnost na crvenom tepihu pojavilu u odelu umesto u elegantnoj toaleti i time šokirala javnost odavno je palo u zaborav. Odela već dugo nisu rezervisana samo za muškarce, a žene su još jednom pokazale da mogu da im pariraju na najrazličitijim poljima.

Pitate se kome treba da zahvalimo na toj inovaciji, sada već svakodnevici?

Neporecivo je da je vanvremenska Koko Šanel (Coco Chanel) imala dalekosežan uticaj- postavila je modne temelje malom crnom haljinom, kompletima, nošenjem lažnih bisera i naravno pantalonama, na kojima smo joj najzahvalnije.

Zalagala se za jednostavnost, klasiku i elegantan dizajn, ali i udobnost odeće, pa  je tako bila inspirisana muškim komadima koji su se, redizajnirani, uvukli i u ženske ormare. Stereotipi i predrasude su evoluirali zajedno sa ljudskim društvom, pa je nama danas nezamislivo da je u početnim decenijama 20. veka s prekorom gledano na žene koje nose pantalone. Razlika u društvenom položaju žena i muškaraca bila je oštra, te je polaganje prava na ovaj komad ipak pripadalo jačem polu.

coco chanel i katherine hepburn

Kritika je, dakle, bilo, kao i svaki put kada se radi o revolucionarnim dizajnerima, ali je Koko uprkos tome započela trend nošenja pantalona, a žene su ih oberučke prihvatile i njima zamenile neudobne korsete i suknje koje im sputavaju pokrete i spontanost.

Iako je zadužena za slavu pantalona, odelo se tada nosilo samo u vidu suknje i sakoa.

Iv Sen Loran (Yves Saint Laurent) smatra se tvorcem prvog ženskog odela-smokinga. On je imao olakšavajuću okolnost-pantalone su već bile ključni odevni komad, pa su njegova odela ’’Le Smoking ’’ i kasnije ’’Rive Gauche ’’ brzo pronašla svoje mesto medju damama.

jj

A danas? Danas smo svedoci bezbrojnih varijacija odela, kako na revijama tako i u svakodnevnoj modi. Ono simbolizuje moć, uspeh, samopouzdanje i bogatstvo. Sve češće se nose van kancelarija i poslovnih prilika i to u najopuštenijim varijantama- uz patike.

Ovo su poznate zvezde koje su oličenje seksepila i ženstvenosti u odelima:

 

mm nb nm, nnnnb yu

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ