LIFESTYLE     28.06.2016.

Platno u ruke, i pravac krojač!

Šoping! Osećate pozitivne vibracije čim se pomene ta reč, priznajte! Nama ženama novih stvarčica, torbica, nakita, šminke nikad dosta. A pomirile smo se odavno sa tim da nikada neće ni biti. Međutim, koliko god volele da dodamo nešto novo svojoj kolekciji, verovatno vam se dešavalo da odlazak u kupovinu umesto zabave postane prava noćna mora. Zašto? Zato što, na primer, idete na neko venčanje, žurku, imate savršenu suknju koja vam još savršenije stoji, našli ste čak i nakit, ALI NEMATE ŠTA GORE! Ako imate model koji ide uz nju ,nije odgovarajuće boje, I tako dalje. Sasvim prirodno za sve nas, male kreatorke, zamislimo u svojoj glavi idealnu kombinaciju i krećemo u potragu. U pitanju je, recimo, bela košulja. Koliko je teško naći belu košulju? Ni malo, na svakom korak je  po jedna. ALI: ‘‘ ima pufnaste rukave –užas. Nije uska, a mora da bude, jao. Ima nešto čudno oko vrata, omiljena ogrlica u tom slučaju otpada. Uh, savršena je.. Šta, nemate M, samo XS?!‘‘ I tu već počinje napad panike u stilu ‘nemam šta da obučem’ . Svaka će se setiti bar jedne takve situacije, a verujem da ih je više.

ab-getting-into-textile
Situacija broj dva, zaljubljujete se u haljinu vašeg omiljenog brenda, ali vaš budžet neodobravajuće vrišti već pri samoj pomisli. Samo nastavljate da gledate fotografiju povremeno, čežnjivo, narednih nekoliko dana, zatim zaboravljate na nju, zamenite je novim predmetom žudnje, ili se utešite nečim što makar podseća na nju. Više ne zvuči tako zabavno? Problem je u tome što smo se toliko navikle na sve to, i ne vidimo da nam se rešenje nalazi pred nosem. Verovatno pored tog rešenja na putu do posla prođete svakodnevno, a niste ni obratile pažnju. Krojač, drage dame. Još uvek su tu, veličanstveni kao nekada, ali njihov sjaj se ne vidi od prašine kojom smo ih zatrpali, u duetu  ubrzani razvoj modne industrije i mi. Do kraja prošlog veka, što i nije tako davno, šivenje  kostima, haljina, šešira i svega ostalog se podrazumevalo. Prve dame, princeze, glumice, imale su svoje krojače, i svaka je bila prepoznatljiva po svom sopstvenom stilu. Ne osećaju za modu, što je danas primarno, znati da izabereš I izneseš pravu stvar u moru koje nas okružuje. Već stilu, koji je govorio ‘to sam ja’ i uvek imao neki lični pečat, nešto što su mnogi pokušavali da kopiraju, ali nikada nisu uspevali da iznesu na isti način kao dama uzor.
Pronađite najbližu radnju metražne robe, izaberite omiljenu boju, materijal koji vam najviše prija, zamislite komad koji će savršeno istaći sve vaše vrline, sakriti sitne nedostatke, istaći vašu ličnost. Nećete morati da brinete da li vas steže, da li je preširoko ili prekratko,  i nemojte se začuditi ako vam neko dok ponosno šetate svoju kreaciju kaže ‘kao da je stvorena za tebe’.

Krojačka lutka

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ