LEPOTA&ZDRAVLJE     01.01.2019.

Pet saveta za početnike u teretani

Svaka fizička aktivnost, pa tako i vežbanje u teretani, ima različit efekat u zavisnosti od toga na koji način se izvodi. Ovo su saveti za one koji počinju svoje treniranje, a koji će im pomoći da ostvare što brže i trajnije rezultate:

1) Lekarski pregled

Lekarski pregled pre početka vežbanja je neophodan za osobe koje imaju bilo kakvih zdravstvenih tegoba i povreda ili su ih imali ranije. Međutim, greška koju prave potpuno zdravi ljudi je početak bavljenja aktivnošću bez konsultacija sa svojim lekarom. On vam mnogo može pomoći savetom šta da izbegavate jer je upoznat sa stanjem vašeg tela i organizma.

2) Vežbanje sa trenerom

Ne morate obavezno imati ličnog trenera, ali u svakoj teretani su vam na raspolaganju fitnes instruktori i treneri sa kojima se možete posavetovati. Trebalo bi bar u početku da vežbate uz njihovu pomoć da biste naučili pravilno da izvodite vežbe i da biste se zaštitili od povreda.

3) Trening snage – kružni metod

Bilo da ste početnik ili krećete ponovno vežbanje nakon pauze trebalo bi da vežbe planirate po principu kružne metode treninga. To znači da bi trebalo da izaberete 6-8, po jednu za jednu grupu mišića i da ponovite ciklus od tih 6-8 vežbi u 2-3 kruga. 

Dakle, na početku treniranja bi trebalo da izbegavate vežbanje samo jedne grupe mišića, da bi telo stiglo da se adaptira na novu fizičku aktivnost i da bi se izbegle velike upale mišića.

4) Treninzi redukcije su najefikasniji ujutru

Ukoliko vam je cilj da smršate, bilo bi najbolje da trenirate u jutarnjim časovima pre doručka. Prvi razlog za to je kontinuitet treniranja, koji je značajan faktor za redukciju telesne mase, a koji je lakše održati ukoliko su treninzi ujutru jer je manja verovatnoća da će se dnevni raspored obaveza promeniti i da ćete biti prinuđeni na preskakanje treninga. Drugi razlog je nizak nivo glikogena ujutru. On je izvor energije tokom fizičkog napora i nakon njegove brze potrošnje telo enegriju počinje da crpi iz masti i tako ih više topi nego što bi bio slučaj kasnije u toku dana.

5) Odmor

Treniranje pored samog vežbanja podrazumeva i odmor i pravilnu ishranu. Odmor je potreban mišićima da bi se regenerisali i bili spremni za sledeće vežbanje. Nemojte misliti da nećete postizati dobre rezultate ukoliko nemate dane pauze bez vežbi. U odmor spadaju i lagana šetnja ili masaža, a ne samo ležanje.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ