LEPOTA&ZDRAVLJE     13.05.2017.

Pet načina da sačuvate vid

Na putu očuvanja zdravlja vaših očiju, prvi korak je poseta oftamologu. Redovni pregled kod oftamologa je važan, kako zbog zdravlja očiju i preventivnog delovanja, tako i zbog ukupnog zdravlja. Da bi sprečili neke od bolesti očiju, kao i oštećenje vida, pored posete lekaru neophodna je i higijena. Zdrava ishranja, zaštitne naočare, izbegavanje predugog rada za računarom, samo su neke od stvari o kojima bi trebalo voditi računa. Predstavljamo vam pet načina da sačuvate svoj vid i zdravlje očiju.
Hranite se zdravo

Zdravlje očiju počinje ishranom i namirnicama na vašem tanjiru. Hranljive materije,cink, vitamin C, vitamin E mogu sprečiti nastanak bolesti oka.bJedan od najčešćih problema, pogotovo kod starijih osova jeste katarakta. Kako biste preventivno delovali, koristite sledeće namirnice: zeleno lisnato povrće, kao što su spanać, kelj, blitva; veliku ulogi igraju i morski plodovi, losos, tuna, riba; u ishranu uključite i jaja, orahe, pasulj, šargarepu.

Izbacite cigarete

Pušenje povećava rizik od razvoja raznih bolesti. Pušači imaju veće šanse da dobiju kataraktu, kao i oštećenje očnog nerva. Od velikog značaja je prestank pušenja, jer na taj način smanjujete rizik da rano ostanete bez vida.


Nosite naočare za sunce

Kako biste sačuvali vid od važnosti je da prilikom izlaganja suncu obavezno nosite i naočare za sunce. Prečestim izlaganjem UV zracima povećava se šansa za neku od bolesti vida.Ako nosite kontaktna sočiva, koja već imaju zaštitni sloj, uvek je dobro da nosite i naočare za sunce kao dodatni nivo zaštite.

Odmorite od računara

Predugo gledanje u računar ili telefon ima svoje posledice, a jedna od tih posledica je gubitak vida. Rad za računarommože da izazove zbog naprezanja očiju i zamagljen vid, problem sa fokusom na daljinu, suve oči,glavobolju itd.

Redovni pregled oftamologa

Redovna poseta lekaru i kontrola je jedan od načina da pomognete svojim očima i očuvate njihovo zdravlje.Ne budite lenji, bar jednom godišnje posetite svog oftamologa, na taj način pratićete stanje i moći ćete da reagujete na vreme.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ