LEPOTA&ZDRAVLJE     22.09.2016.

Parfem, najjače žensko oružje

Da li ste znali da jedan od omiljenih ženskih razloga za kupovinu i put do muškog srca potiče od latinske reči per fumum što u prevodu znači ‘’kroz dim’’? Ovaj ukras na koži star je više od 5 hiljada godina, a upotrebljen je prvo kod Persijanaca kako bi ublažili neprijatan miris tela. Kasnije, uz dodatak alkohola usavršavanje parfema preuzimaju Arapi. Prve velike parfemske kuće javljaju se nakon Drugog svetskog rata. Danas, riznica parfema nalazi se nigde drugde do u Francuskoj.

Parfem čine mešavine mirisnih ulja, koji se razblažuju sa alkoholom, što rezultuje razlikama u jačini i koncentracijama. Smatra se da ukoliko parfem sadrži više eteričnog ulja, to će njegov miris biti postojaniji, ali je i njegova cena veća.

Postoji široka podela parfema na osnovu komponenti koje sadrže: kiprasti, drvenasti, istočnjački, i jedan od najobožavanijih – cvetni.

Postojanost parfema prvenstveno zavisi od toga u kojoj srazmeri je pomešano eterično ulje sa alkoholom. U zavisnosti od postojanosti parfema govorimo o kolonjskoj, toaletnoj, parfemskoj vodi ili o onom čija je cena najveća – parfemu.

Kolonjske vode potiče od nemačke reči Kölnisch Wasser,i označava vodu iz Kelna. Orginalna kolonjska voda se čuva u muzej na mestu njegovog nastanka. Izložba kolonjske vode je otvorena 1995. godine u mestu Glockengasse.

Parfemi je lični pečat svakoga od nas. Neke koristimo godinama i nikada se ne zasitimo. Neki u nama pak mogu probuditi  déjà vu (već viđeno) osećaj. Svojim mirisnim notama stvaraju najlepši ples u našim sećanjima i dozvoljavaju da ponovo makar i u mislima otputujemo na sva ta čarobna mesta na kojima smo uživali dok je krasio našu kožu.

 

5 NUXE saveta za dugotrajnost parfema

 

#1 Suva koža – kratak efekat parfema

Žene s masnijom kožom tela duže zadržavaju miris parfema. Stoga, ukoliko imate suvu kožu tela, svakako pre nanesite uljnu bazu na telo koja će nahraniti kožu (poput Huile Prodigieuse® Čarobnog suvog ulja), i produžiti miris parfema.

 

#2 Nanesite parfem pre oblačenja

Prvi razlog je što neki od parfema mogu ostaviti trag na garderobi, dok drugi jeste što upravo nanošenjem parfema direktno na kožu telesna temperatura čini da se on duže zadrži.

 

#3 Našpricajte parfem bez trljanja

Nikada ne trljajte zglob od zglob jer se na taj način usporavaju molekuli te time parfem poprima drugi miris, a postaje sve kratkotrajniji usled uspavanosti molekula unutar njega.

 

#4 Parfem nanosite na “vrela“ mesta

Najbolja mesta za nanošenje parfema jesu područja s pulsom poput vrata, iznad pupka, zglobovi, leđa. Međutim, ne zaboravite i kosu.

 

#5 Bazne note parfema diktiraju dugotrajnost

Da li ste znali da najvećim delom dugotrajnost parfema zavisi od njegovih nota? Stoga osim što birate miris koji vama prija, vodite računa da u sebi sadrži dozu vanile jer je upravo ona jedna od nota sa najdužim trajanjem.

prodigieux_prodigieuse_leparfum_splash

 

NUXE Prodigieux le Parfum Čarobni parfem

 

Citrusne note bergamota i mandarine, cvetovi narandže, uz miris najromantičnijeg cveta, ruže, i zavodljive gardenije i magnolije, Prodigieux le Parfum čine neprikosnovenim čarobnim osloncem svih žena. Nežan miris vanile i kokosovog mleka pružaju mu dozu seksipila čineći ga idealnim osvajačem ženske duše.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ