LIFESTYLE     16.05.2017.

Ovako vam pas poručuje da vas razume!

Bilo da ste ljuti na njega što vas je zatekao lom, da pominjete šetnju, ili da izgovarate tu čarobnu reč koja ga asocira na nagradicu, vaš mališan će nakriviti glavu. Ovaj neodoljivi pokret obično je praćen mrdanjem ušima vašeg malog prijatelja. Evo šta vam time poručuje:

 

„Hoću bolje da te čujem“

Njegove ušne školjke su pokretljive, a čulo sluha funkcioniše malo drugačije nego naše. On je u stanju da odredi vašu udaljenost na osnovu vremena koje je zvuku bilo potrebno da dođe do njega. Dakle, time što će podići uši i nakriviti glavu on će obezbediti više informacija o zvuku koji čuje.

 

„Želim da te razumem“

Sada, kada je odredio gde se vi tačno nalazite, pažljivo vas sluša i pokušava da odgonetne neku poznatu reč poput „Bravo“. To bi značilo da će dobiti toliko željeni keksić, ali i vaše oduševljenje.

 

„Moram da te vidim“

Psi ne samo da razumeju pojedine reči, već su i stručnjaci za izraze lica svog vlasnika, ali i za govor tela. Kada vaš pas nakrivi glavu, on ujedno pokušava bolje da vas vidi i da sa vašeg lica shvati šta mu govorite. Takođe, i vaši pokreti su mu veoma bitni.

 

 

„Trudim se da ti odgovorim“

Naučnici tvrde da mišić srednjeg uha psa kontrolišu deo mozga koji je odgovoran za izraze lica i pokrete glave. Ovo praktično znači da, sada kada vas je razumeo, on pokušava da vam odgovori. 

 

Kao što i sami vidite, mnogo kockica on treba da sklopi kako bi razumeo jednu jedinu vašu reč. A na vama je da odlučite koja će to reč biti. 

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ